Showbiz

Najčuvanija tajna: Na silu su probali da joj promijene pol

Belgijska manekenka Hana Gabi Odiel je prije nekoliko mjeseci dospjela na naslovne strane jer je objavila da je interseksualka.

U videu koji je snimila apelovala je da se prekinu “traumatični hiruški zahvati” koji se i dalje primjenjuju na djeci koja su rođena sa ženskim i muškim karakteristikama.

“Većina ljudi ne zna da postojimo”, kaže Hana. Ona je rođena sa nespuštenim testisima koje su joj kada je imala 10 godina ljekari uklonili.

Odiel je, kako kaže, bila primorana da postane žena.

“Kada su obavili sva testiranja rekli su: “Oh, ne brinite, možemo da je promijenimo operacijom, ona neće ni znati. Sve će biti ok. Ali te operacije meni niko nije objasnio. Nisu rekli kompletnu priču, loše stvari koje mogu da se dese. I uvijek su govorili da sam ja jedina takva, što nije bila istina”, priča Hana.

Manekenka je istakla da je oko dva odsto svjetske populacije interseksualno, što je isti procenat kao kada su u pitanju riđokosi ljudi.

Dok je bila dijete ni ona ni njeni roditelji nikome nisu pričali da je interseksualna. To nisu znali prijatelji, babe i djede, pa čak ni njen stariji brat. To je bila najčuvanija tajna. Kako priča, bila je kao povučeno i stidljivo dijete.

Od kada su joj uklonili interne testise, nije joj bilo lako.

“To je kao da sam bila u menopauzi. Od tada sam na hormonskoj terapiji, što je jako teško”, priča Hana.

Hormone uzima jer su njeni testisi proizvodili testosteron, ali ga je tijelo odbacivalo. Testosteron se automatski transformisao u estrogen.

Onda je u 18. godini počela da se bavi modelingom i podvrgla se operaciji rekonstrukcije vagine, što, kako kaže, može imati vrlo ekstremne posljedice.

“Na primjer, ako isijeku osjetljive djelove, moguće je da nemam osjećaj poslije…Seks je postao jako težak, čak i sama ideja o njemu. Takoće dolazi do inkontinencije, nisam imala kontrolu nad bešikom”, priča manekenka koja radi za najveće modne kuće kao što su Chanel, Prada i Balenciaga.

Prošle godine ona se udala za manekena Džona Sviateka. On je rekao za USA Today da je nevjerovatno ponosan na svoju suprugu jer je progovorila o tome.

“Impresioniran sam njenom odlukom da se založi za interseksualnu djecu kako bi sami imali mogućnost da izaberu šta će raditi sa svojim tijelom”, zaključio je. Njenu odluku da govori javno o tome podržao je i Vogue i opisao taj čin kao nevjerovatnu hrabrost.

View this post on Instagram

The limbs are relaxed 🕉☯️🤠🌵

A post shared by Hanne Gaby Odiele (@hannegabysees) on

“Ja sam žena i energija koju nosim je uglavnom ženska. Energija. Tako ja vidim polove, kao energetski nivo. Ali opet nikada neću znati kako je to kada podižeš dijete, imaš menstruaciju ili pričaš o mnogim stvarima o kojima žene razmišljaju i važne su im. Pomislim: “Ja to ne razumijem”, a s druge strane ne piškim stojeći. Nikada nisam htjela da budem muškarac”, rekla je Hana.

Send this to a friend