Showbiz

Neda željela da bude ambasadorka, završila dva fakulteta pa postala pjevačica

Neda Ukraden jedina je pjevačica s domaće estrade koja se može pohvaliti da je završila dva državna fakulteta – engleski jezik i književnost, i pravni u Sarajevu.

Sa 17 godina snimila je prve pjesme i postala slavna u bivšoj Jugoslaviji. Iako je imala blistavu karijeru, nije odustajala od obrazovanja. Studije engleskog završila je kao jedan od najboljih studenata.

“Kad je došlo vrijeme da upišem fakultet, bila sam u strašnoj dilemi. Htjela sam da upišem pravo, a moji su željeli da studiram medicinu. Međutim, moje društvo je upisalo jezike, pa sam ja zbog njih odlučila da upišem engleski, a s druge strane, bila sam oduševljena anglosaksonskom književnošću, pjesmama, piscima, Šekspirom pogotovo. Otac mi je govorio: ‘Ti ćeš po podne i uveče da budeš pjevačica, a šta ćeš da radiš prije podne? Od čega ćeš da živiš?’ Bili su razočarani što nisam učila za ljekara, pogotovo moja baka, koja mi je govorila: ‘Šta će ti engleski, možeš da odeš u Englesku i tako naučiš jezik, a ne da studiraš’, prisjetila se Neda.

Tek što je završila studije i posvetila se muzičkoj karijeri, dešava se preokret. Odlučila je preko noći da upiše Pravni fakultet.

“Pozvali su me da pjevam na brucoškoj večeri na Pravnom. I onako, kroz razgovor s jednim od asistenata, ja kažem: ‘E, mogla sam ja biti vaš kolega, ali eto, otišla sam na filozofiju’. On mi odgovori: ‘Pa nije ti ni sad kasno. Šta ti fali, imaš tek 26 godina’. Kad sam malo bolje razmislila, onda sam samoj sebi rekla: ‘Pa stvarno, šta bi mi falilo da sad upišem pravo’. I tako i uradim. Muzička karijera mi je krenula, nastupam širom zemlje, a došlo vrijeme da učim i polažem ispite. Prvi ispit sam prijavila kod Đorđa Samardžića, veoma težak i obiman predmet. Znala sam da mi je ogroman minus što se bavim pjevanjem i da će me profesor s podozrenjem i omaložavanjem gledati, a toga je bilo mnogo. Toliko sam bila u strahu da se ne obrukam pred profesorom da sam cio udžbenik, čije je Samardžić bio autor, naučila napamet. Dobila sam desetku! Čovjek je ustao i čestitao mi, svi su bili u šoku”, hvali se Neda.

Pored pjevanja, Neda ima kozmetičko-frizerski salon i igraonicu u Beogradu. Nedavno je rekla da će se posvetiti modi tj. da će postati kreatorka.

Send this to a friend