Showbiz

Omiljena holivudska plavuša šokirana i bijesna zbog situacije u kojoj se našla bez pristanka: Ovo je jezivo

Skarlet Johanson

Glumica Skarlet Johanson je rekla da je “šokirana” i “bijesna” nakon što je istraživačka laboratorija za vještačku inteligenciju OpenAI proizveo sintetički glas koji u ChatGPT-u, alatu u području obrade prirodnog jezika i vještačke inteligencije, kako kaže, “jezivo podsjeća” na njen.

Glumica je prethodno odbila da sarađuje sa OpenAI kompanijom na takvom projektu.

OpenAI je nakon reakcije Johanson saopštio da će „pauzirati“ korišćenje jednog od glasova u ChatGPT-u koji podsjeća na glas holivudske glumice.

Neki korisnici su komentarisali sličnost između glasa poznate glumice i jednog među opcijama glasova nazvanog Sky koji se nalazi u aplikaciji.

„Čuli smo upite o tome kako smo izabrali glasove za ChatGPT, posebno Sky. Radimo na tome da pauziramo korišćenje opcije Sky dok obrađujemo te upite“, objavio je OpenAI na platformi Iks.

U septembru je izvršni direktor OpenAI Sam Altman ponudio glumici da radi za njih i pozajmi svoj glas sistemu ChatGPT jer je smatrao da bi njen glas „umirujuće“ djelovao na ljude kojima tehnologija predstavlja nelagodu, ali Johanson je nakon pomnog razmišljanja to odbila.

Devet mjeseci kasnije, dodaje, njeni prijatelji, porodica i publika su primijetili da je najnoviji sistem Sky zvučao kao ona.

„Kada sam čula objavljeni demo, bila sam šokirana, bijesna i u nevjerici da je Altman nastavio s kreiranjem glasa koji jezivo zvuči kao moj i to u tolikoj mjeri da moji najbliži prijatelji i porodica nisu mogli da uoče razliku“, rekla je Johanson.

Dodaje da je OpenAI „nevoljno“ pristao da makne Sky nakon što je glumica angažovala advokata.

OpenAI tvrdi da Sky nije imitacija Skarlet Johanson već pripada profesionalnoj glumici koja koristi svoj prirodni glas, ali da ne može otkriti njeno ime zbog zaštite privatnosti.

Johanson je inače 2013. pozajmila svoj glas kompjuterskom programu u futurističkoj ljubavnoj drami „Ona“ (Her) u kojoj se junak, koga glumi Hoakin Feniks, zaljubi u kompjuterski program zbog zavodljivog, vrckavog seksi glasa.

Send this to a friend