Showbiz

Priča Đije Karanđi-Od popularne manekenke do prve slavne žrtve side

Đija Karanđi bila je prvi veliki američki model kasnih sedamdesetih i početkom osamdesetih godina.

Porijeklom Itailjanka, Đija je bila toliko popularna da su, tada početnicu, Sindi Kraford zvali “malenom Đijom”. I dan-danas mnogi dizajneri govore da je Đija imala jedinstven stil, koji je uvela u svijet modelinga i anđeosko lice koje će se pamtiti.

Spontano je nametnula pravila koje su mnoge manekenke kasnije oponašale, ali teško je bilo naslijediti njenu pokretnu ljepotu, seksipil i šetajući zanos.

Kada se sa samo 17 godina preselila iz Filadelfije u Njujork, vrlo brzo je stekla veliku popularnost. Postala je omiljeni model poznatih fotografa- Frančeska Skavula i Artura Elgorda i pozirala za njihove objektive širom svijeta.

Radila je za Dior, Kuteks, Dajan fon Firstenberg, Armani, Versaće, YSL i mnoge druge kultne brendove, a dugo je krasila naslovnice modne Biblije Vogue-a i Cosmopolitena.

Već do 1978. godine Đija je postala najveći svjetski model svoga doba.

Slava joj je, nažaolst, donijela i status redovne gošće Kluba 54, gdje je redovno koristila kokain, a to se kasnije razvilo u heroinsku zavisnost.

U oktobru 1978. godine Karanđijeva je imala prvo veliko slikanje sa fotografom Krisom fon Vengenhajmom. Na snimanju među čuvenim rešetkama je upoznala šminkerku Sendi Linter, u koju se zaljubila, a koju je kasnije i proganjala, zbog čega ova veza nikada nije bila stabilna. Dugo se spekulisalo o njenoj seksualnoj orjentaciji, a mnogi su pričali i da je bila biseksualna.

Neuzvraćena ljubav i smrt njenog agenta Vilermine, koja je i uvela u svijet modelinga, učinili su da Đija sve više i više stvara heroinsku zavisnost.

Do 1980. godine Đijina zavisnost postala je očigledna. Nije se pojavljivala na snimanjima, a kada bi se pojavila zaspala bi usred slikanja. Štaviše, na naslovnici novembarskog izdanja magazina Vogue 1980. godine, na njenom licu mogli su se vidjeti jasni tragovi zavisnosti.

Njen pokušaj da ostavi drogu propao je kada je njen dobar prijatelj i fotograf Kris fon Vengenhajm poginuo u saobraćajnoj nesreći. Ona se tada zaključala u toalet, gdje se satima drogirala heroinom.

Kako se njena karijera modela gasila, posljednju priliku da se vrati na velika vrata pružio joj je Skavulo i poklonio joj naslovnu stranu magazina Cosmopolitan. To je ujedno bila i njena posljednja naslovnica.

Nakon šestomjesečne rehabilitacije Đija se vratila u rodnu Filadelfiju gdje je upisala kurs fotografije i počela da živi mirnijim životom. Samo tri meseca kasnije, odlazi u Atlantik Siti i ponovo počinje da konzumira heroin. Kako bi zaradila za drogu, bivša manekenka se prostituisala, a sumnja se i da je bila silovana više puta.

Nije dugo prošlo kada se Đija bolesna vratila kući. Majka je odmah odvela u bolnicu, gdje je prvobitno primljena zbog pneumonije. Ipak, ljekari su ubrzo shvatili da je riječ o sidi, bolesti o kojoj se tada mnogo manje znalo. Pretpostavlja se da se virusom HIV-a zarazila preko igle, kojom je ubrizgavala heroin.

Kako se stanje pogoršavalo, njena majka nije dozvoljavala posjete i ostala pored Đije sve do njene smrti 18. novembra 1986. godine.

Za smrt dvadesetšestogodišnje Đije niko nije znao, pa se tako na sahrani nisu pojavili ljudi iz modnog svijeta. Tek nakon nekoliko nedjelja se pročula vijest koja je izazvala šok.

Da je sudbina prve slavne žene obolele od HIV-a poslužila kao inspiracija mnogima svjedoči podatak da je o njoj snimljen i biografski film “Đija” sa Anđelinom Džoli u glavnoj ulozi.

Send this to a friend