Showbiz dokumentarac o sajentologiji

Prijetnje, silovanje, nasilje: Tajne opasnog kulta Toma Kruza

Po prvi put se jedna televizijska kuća usudila da napravi dokumentarac o sajentologiji. Zvijezda dokumentarne serije od osam epizoda je Lea Remini, nekadašnja zvijezda serije “Kralj Queensa” i bivša članica tog kulta. Ona je u sajentologiji provela više od tri decenije i 2013. godine se napokon usudila da ga napusti. Od tada vodi tešku pravnu bitku protiv raznoraznih optužbi iz sajentoloških krugova koji pokušavaju da je omalovaže i time umanje njenu poruku, zbog čega je odlučila da putem TV ekrana otkrije sve što smatra bitnim.

Visokopozicionirani sajentolozi

U prvoj epizodi pridružio joj se bivši visoki zvaničnik Sajentološke crkve, Majk Rinder, a prikazane su i prijetnje advokata Sajentološke crkve koje su se uglavnom svele na navode: “Crkva negira mnoge izjave izrečene u programu”. Rinder je svojevremeno bio zadužen za blaćenje svih protivnika sajentologije, a zvanično je bio portparol za međunarodne odnose.

Remini, sa svoje strane, ima jednostavnu poruku.

“Neko mora da učini nešto zbog ovog kulta”. Kako dalje objašnjava, cilj joj je da pokaže ostatku svijeta kakvu štetu nanosi članstvo u sajentološkoj crkvi, piše “Daily Beast”, prenosi 24sata.hr.

Nekad davno, Lea je bila jedna od najistaknutijih članica holivudskog ogranka sajentologije. Prisjeća se kako je više od tri decenije bila odani član i kako se za sve svoje uspjehe uvijek zahvaljivala crkvi. S druge strane, kada bi doživjela neuspjeh, krivila bi sebe, baš kako su je sajentolozi učili. Prošle godine je objavila knjigu, pravo razotkrivanje sajentologije, u kojoj se prisjećala svog života u tom kultu. Razočarenje je počelo još 2007. godine na vjenčanju Toma Kruza i Kejti Holms u Italiji.

Remini nije uspjela da pronađe Šeli Miskevidž, suprugu šefa sajentologije Dejvida Miskevidža i počela je da se raspituje.

“Rekli su mi da neka pitanja stvarno ne bi trebalo da postavljam”, prisjeća se Remini. Nekoliko godina kasnije prijavila je policiji Šelin nestanak, ali losanđeleška policija je s vremenom odustala od potrage.

Silovanje maloljetnica

U istoj epizodi pojavila se i Ejmi Skobi, takođe jedna od bivših članica sajentološkog kulta koja je ponovila šta je sve vidjela dok je bila članica. Dejvida Miskevidža opisala je kao bijesnog čovjeka koji je često gušio i tukao muške zaposlene. Ona se prisjetila toga kako je slijepo vjerovala u crkvu, čak i nakon što ju je jedan sajentolog silovao dok je ona imala tek četrnaest godina.

Inače, advokati Sajentološke crkve žestoko su napadali mrežu A&E da prestanu da snimaju ili da barem nikad ne emituju ovu dokumentarnu seriju.

“Ne znam koliko malo je falilo da serija propadne. Znam da su iz A&E bili vrlo uporni i jednom kad su vidjeli snimke i čuli priče, apsolutno su se posvetili emitovanju serije”, ispričala je Lea za “Hollywood Reporter”.

Prisjetila se i toga kako je crkva nekad pokušavala da iskoristi njen uticaj zvijezde popularne TV serije. Tom Kruz je svojevremeno tražio da Remini nazove tadašnjeg šefa CBS-a, TV kuće koja je emitovala “Kralja Queens-a”, kako bi odustali od emitovanja emisije o Tomu i njegovom uticaju unutar sajentoloških krugova. Razgovor je bio izuzetno neprijatan i na kraju je Les Monvis rekao da ga boli briga šta ona ili bilo ko drugi misli i da se on neće uplitati u uredničku politiku bilo koje emisije.

Lea je u emisiji otkrila kako su članovi crkve, koji su teško radili i zarađivali za život godišnje crkvi morali da daju i po 250.000 dolara, dok je ona dala oko tri miliona dolara. Sajentološka crkva i dalje priča da je Remini samo propala glumica koja pokušava da zaradi nešto novca blaćenjem sajentologije.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
So & TEKILA
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

budale.
umjesto da razrade posao kao rimokatolička i pravoslavne crkve i uzimaju neupadljivo od nekolike milijarde sledbenika po 1€ svakog vikenda.

Send this to a friend