Showbiz

Provjerena recpetura: Kako se kroz osam koraka postaje pop ikona?

Ako se osvrnemo na karijere Britni Spirs i Kristine Agilere, a potom ih uporedimo sa narednom generacijom pop idola kao što su Selena Gomez, Demi Lovato, Ariana Grande i Majli Sajrus, i pored svih i više nego očiglednih razlika koje postoje među njima, pronaći ćemo izvjesni obrazac koji se ponavlja. On očigledno djeluje, budući da su ga sve one prošle, a rezultat bi uvijek  isti: nova pop ikona je rođena!

Učešće u dječjem šou programu – Svih spomenutih zvijezda se sjećamo uglavnom iz Disneyevih talent šou programa ili serija, a kako je popularnost sličnih TV formata odnedavno osvojila srca i naših gledalaca, sličan obrazac možemo uskoro očekivati i na domaćoj sceni.


Kontrolisani početak karijere – Kada određena kuća stane iza izvođača i uloži milione da ga vine u zvijezde, sasvim je jasno da se ne pitaš mnogo oko toga šta će pjevati, pričati ili šta obući. Sve do jedne od pobrojanih pop senzacija su se tokom kasnije karijere odrekle svojih početaka ili sa pomiješanim osjećajem simpatije i stida prisjetile ovog perioda. Publici je neodoljivo primamljiva činjenica da tek treba da upozna ličnost koja se zapravo krije iza produkta koji je dostupan. Majli Sajrus je tako, na primjer, pričala o tome kako su joj čelnici Disney kanala povadili sve zube kada je imala 12 godina i stavili vještačke kako bi imala savršen osmijeh. Osim toga, nije glumila samo u seriji “Hannah Montana” nego je učila napamet i odgovore na pitanja vezana za njen navodni privatni život koja će joj novinari postavljati u intervjuima. “Nakon pola dana pred kamerama vraćala sam se kući, ležala u svojoj sobi i nisam znala ko sam jer sam konstantno glumila da sam neko drugi.”


Dobra djevojka postaje loša – Ruku na srce, kada vas svi pamte kao uglađenu tinejdžerku dovoljno je da vas jednom fotografišu kako pijete pivo i osvanućete na naslovnim stranama svih novina. Čudno je kako imamo različita mjerila za sebe i zvijezde, pa tako sve ono što uradi jedan prosječan tinejdžer nije dozvoljeno pop zvijezdi inače će je proglasiti posrnulom. I najmanji dekolte će biti osuđen kao pokušaj djevojčice da igra na kartu seksualnosti. Koliko ne puštamo zvijezde da odrastu govori i činjenica da su slični komentari pratili Selenu Gomez i kada je imala 22 godine. Ipak, sve iako dobra djevojka zaista postane loša, negdje je potpuno razumljiv taj bunt osobe koja je bila kontrolisana najveći dio svog života. Najekstremniji je, svakako, slučaj Kristine Agilere koja je iz simpatičnih rolki i farmerki sa dubokim strukom preko noći prešla u kostime od lateksa ili kože koji su više otkrivali nego skrivali. Kasnije je taj put odabrala, ili neko umjesto nje, Majli.


Povratak posrnule pop princezeLejdi Gaga je jednom izjavila kako mediji stvaraju zvijezde samo kako bi mogli da uživaju u njihovom padu, a svjedoci smo toga da je sedma sila besomučno razvlačila po blatu sve velike zvezde. Majkl Džekson je, i pored nikada dokazane krivice, unaprijed osuđen od strane medija kao pedofil, preko noći od najslavnije osobe na svijetu postao najomraženija. Ne treba zaboraviti i višemjesečno dokumentovanje nervnog sloma Britni Spirs. Međutim, kada se posrnula zvijezda vrati na svoj tron ona ostaje ime koje ćemo pamtiti zauvijek.


Veza sa drugim slavnim pop pjevačem – Nikad ne očekujemo da srce pop zvijezde osvoji neki ‘obični’ smrtnik, a najviše pompe izazove veza dvije velike zvezde, što njihovu popularnost praktično udvostruči. Čak i nakon raskida (koji obećava tri puta više naslovnih strana nego što su imali tokom veze), mediji i publika godinama ne gube interesovanje za njihov odnos. Na sve to treba dodati pesme otpjevane nakon raskida (jer ništa ne stvara toliko dirljive numere nego slomljeno srce) kao što su “Everytime” od Britni, “Cry me a river” Džastina Timberlejka, “Heart wants what it wants” Selene Gomez, cijela diskografija Tejlor Svift
Blizak odnos sa fanovima – Vrijeme diva koje na obožavaoce gledaju kao na niža bića koja ne smiju da ih dotaknu je odavno prošlo, a današnje doba pokazuje da što su nam zvijezde bliže i sličnije nama, to ih više volimo.
Humanitarni rad – Mnogi optužuju zvijezde da igraju na ovu kartu kako bi dobili dodatne poene kod publike. Možda je i tako, ali, znate šta, dok god se liječe bolesna djeca, grade škole i pomažu nerazvijena područja, mi smo OK sa tim.


Drastična promjena imidža – Dok su u ranijim decenijama pop izvođači težili tome da pronađu svoj zaštitni znak i nešto po čemu će ih pamtiti do kraja života, nova generacija zvijezda se trudi da iznova izmisli sebe i svake godine nametne neki novi trend. Obično se imidž mijenja sa svakim novim albumom, ili u slučaju Rijane sa svakim novim spotom. Najdalje je u ovome, ipak, otišla Gaga, koja je u avion u jednom gradu ušla sa dugom plavom kosom, a nakon nekoliko sati su je paparaci na aerodromu drugog grada fotkali sa pink kosom do ramena.

Send this to a friend