Showbiz

Skandali koji su pratili jedinu Evroviziju koja je održana u Jugoslaviji

Godine 1989. hrvatska grupa Riva, donijela je Jugoslaviji pobjedu na Evroviziji organizovanoj u Švajcarskoj. Pop grupa iz Zadra sa pjesmom “Rock me”, omogućila je državi na ivici raspada, mogućnost da 1990. godine organizuje po prvi, a i posljednji put, najznačajnije i najpopularnije evropsko muzičko takmičenje.

Evrovizija je 1990. održana u Zagrebu u dvorani “Vatroslav Lisinski”, organizator je bila TV Zagreb, a učestovale su 22 države.

Navodno je koštala 14 miliona tadašnjih njemačkih maraka, a pobjedu je odnuo Italijan Toto Kutunjo s hitom “Insieme 1992”.

Skandala nije falilo ni tada. Grupa Riva nije se pojavila na pozornici u Lisinskom, navodno zbog dugovanja koje je organizacija potraživala od Jugotona. Osim toga, Španci su doživjeli pravi horor. Zbog problema s matricom učesnice, grupa Azucar Moreno, napustile su scenu. Ipak, ovaj ih problem nije spriječio da “Ojos bandidos” uđu u istoriju Evovizije kao jedan od najvećih hitova tog festivala.

Nije ni to bilo sve. Skandal je izbio i zbog novinara koji je na press konferenciji uvrijedio Olivera Mlakara i pokojnu Helgu Vlahović. Doajeni među voditeljima nemalo su se naljutili kada ih je novinar nazvao prestarima za Eurosong pa su dali otkaze. Kada su se strasti smirile, Helga i Oliver su ipak odlučili da odrade posao.

Obilježili su zagrebačku Evroviziju i tekstovi singlova koji su redom bili društveno-politički angažovani. Slavila se demokratizacija društva zemalja Istočnog bloka, a nakon padanja Berlinskog zida.

Pobjednička pjesma bila je posvećena ujedinjenoj Evropi, a ta tema je na razne načine prisutna u još nekoliko pjesama. Svoj puni izražaj imala je u drugoplasiranoj “Beli i crni bluz”, koju je pjevala tamnoputa plesačica i manekenka Džoele iz Francuske, uperenoj protiv rasne diskriminacije.

Tatjana Matejaž Tajči, na Evroviziji je samo učvrstila svoj status pop zvijezde jugoslovenske muzike. Povela se priča da bi Jugoslavija mogla ponovo da pobijedi, iako se znalo da glasovi ipak idu nekim drugim izvođačima, a ne predstavniku zemlje domaćina. Tajči je sa 81 poenom osvojila odlično 7. mjesto. Izraelski i turski žiri su joj dali maksimalnih 12 bodova, a Kipar, Italija i Island po 10.

Ljepotica iz Zagreba čiji je imidž podsjećao na Merilin Monro, samo par godina od nastupa sa pjesmom “Hajde da ludujemo ove noći”, nestala je sa scene i preselila se u SAD. Godinama kasnije, ispričala je da se gušila jer je izvodila pjesme koje joj nisu odgovarale, i nije joj prijala slava, kao ni status seks simbola “od Vardara do Triglava”.

Podsjetimo, Evrovizija se ove godine održava u Tel Avivu, a predstavnici Crne Gore su članovi grupe D moll.

2 Komentara na "Skandali koji su pratili jedinu Evroviziju koja je održana u Jugoslaviji"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend