Showbiz

Slušali ste ih 90-ih, a da niste znali da samo otvaraju usta

Muzičku scenu devedesetih godina činile su uglavnom dens grupe i pjevači koji su izvodili upravo tu vrstu muzike. Pored nezaobilaznog turbo folka koji je u doba sankcija u SR Jugoslaviji dostigao svoj vrhunac, slušali su se “denseri” poput Gale, Ivana Gavrilovića, Line, grupa Funky G, Đogani fantastiko, Models, Dobar, loš, zao, Dr Iggy, Energija

Zanimljivo je pomenuti da mnoge dame koje su bile glavni vokali u pojedinim grupama zapravo nisu pjevale, već samo “otvarale usta”.

No, krenimo redom.

Vesna Milačić Kaja, devedesetih, prije preseljenja u Podgoricu, bila je glavni vokal u grupi Dr Iggy. Ako niste znali, Kaja, koja važi za jednu od najvoljenijih pjevačica u Crnoj Goru, pjevala je mega hitove “Pusti me da živim”, “Navika”, “Kada dođe kraj”. Kaja je prije nekoliko godina rekla da pjevanje za Dr Iggy nije papreno naplatila, a zanimljivo je napomenuti da frontmen dens benda, Igor Todorović, i danas nastupa sa pjevačicom koja otvara usta i glumi ono što je Kaja otpjevala davnih devedesetih. Kaja je i dalje aktivna u muzičkim vodama, ali ne kao ranije i piše kolumnu za jedan časopis.

https://www.youtube.com/watch?v=Onr1-Ofg5zk

Najveći Igijev hit “Oči boje duge” otpjevala je Ivana Pavlović. Pjevačica koju znamo po bendovima Tap 011 i Negativ, bila je tinejdžerka kada je pjevala “Oči”, jedan od najvećih hitova devedesetih.

“Spoj boje glasa, način na koji sam otpjevala i teksta, možda je to dovelo do toga da sada bude kao neka himna. Sada mi sve to deluje naivno i otpjevala bih je u potpuno drugačijem aranžmanu. Ja bih to sada mnogo promijenila, poslije ovoliko vremena”, rekla je Ivana čiji glas možete čuti i u pjesmi “Nikada” Dr Iggy-ja.

Aktuelna zvijezda tabloida, Ana Kokić, bila je u grupi Energija. Nije pjevala na prva dva albuma benda, tako da “Kiša”, veliki hit Energije zapravo ne pjeva Ana, već se samo pojavljuje u spotu glumeći ono što je otpjevala neka druga pjevačica.

“Nikad nisam krila da je na dva albuma grupe Energija pjevao neko drugi. Bila sam mlada, tada sam imala samo 16 godina i nisam imala mnogo iskustva sa estradnim pjevanjem. Već na trećem albumu pjevala sam ja”, izjavila je Ana.

Pop pjevačica Aleksandra Radović važila je za najtraženiji prateći vokal prije dvadesetak godina. Ipak, ona je u par navrata svoj glas pozajmila drugima kako bi izgradili karijeru na estradi. Njen glas slušali ste u pjesmi “Bez tebe”, grupe Dobar, loš, zao. Radovićeva je čak i snimila album za pjevačicu Barbarelu, ali ona je brzo nestala sa scene.

Za čuvene Modelsice pjevala je Tanja Jovićević. Njen glas bio je na par albuma ovog benda.

Možda najbolja saradnja pjevačice i “otvaračie usta” bila je u slučaju Marija MihajlovićAnabela Atijas.

Marija je pjevala za mnoge dens bendove devedesetih, ali najviše za Funky G. Kada je Anabela odlučila da propjeva, Marija joj je bila glavni bek vokal.

“Na svim tim nosačima zvuka piše moje ime i u kom sam svojstvu ja tu, tako da tu nema nikakve zabune. Jedina zabuna u tome je što ljudi više vole da gledaju televiziju, nego da čitaju šta pise na tim kasetama i CD-ovima. Te djevojke koje se pojavljuju su igračice, one su igračice, a što one po scenariju moraju da otvaraju usta, ja ne znam”, rekla je svojevremeno Mihajlovićeva koju ste mogli čuti i na albumima grupe Duck.

 

 

Send this to a friend