Showbiz

Sve tri ćerke Gorana Bregovića su različite vjere

Foto: Damir Dervišagić

Jedan od najpoznatijih muzičara u regionu, Goran Bregović potiče iz Sarajeva, živi u Parizu, voli Beograd i uvijek mu se vraća.

Ako gleda porijeklo po ocu je Hrvat, a po majci Srbin, supruga mu je muslimanka, a sve tri ćerke su različite vjeroispovjesti.

Iz ugla supruge Dženane i njega – to je izbor njihovih naslednica.

“Moja djeca kada su bila mala ona su u vrijeme Bajrama bili muslimani jer su se tada dobijali pokloni, a za vrijeme Božića i Uskrsa su bili hrišćani jer su i tada poklone dobijali. Sada više ne znam šta slave. Mislim da je samo srednja, koja je sada u pubertetu – budista. To mi, naravno, ne smeta. Moja djeca će biti Francuzi, mada vole da dolaze u naše krajeve i imaju drugarice ovdje. A za suprugu i mene je kasno, nas dvoje ćemo uvijek biti naši. Liječeni naši. Teško je u životu se od toga izliječiti”, rekao je prije nekoliko godina Bregović koji ima tri ćerke: Emu, Lulu i Unu. Jedna je muslimanka, druga je budista, a treća pravoslavne vjeroispovjesti.

Na pitanje u kom duhu je vaspitavao ćerke, bez zadrške je rekao:

“Vi treba da omogućite djeci da imaju slobodu izbora, kada biraju da budu svjesni šta biraju. Ostavljam im slobodu da li će biti religiozne ili ne.”

Najstarija ćerka Ema, rođena je u Parizu, Likovnu akademiju je završila u Nantu, a kaže da joj je ostalo još da završi master. Imala je nekoliko samostalnih izložbi u srpskoj i francuskoj prijestonici. Dok Lula i Una žive život pravih tinejdžerki, pohađaju srednju školu u Francuskoj, a ubrzo će početi sa studijama na jednom od Univerziteta u Francuskoj.

“Moj otac i mati su bili komunisti, tako da se u mom domu nisu slavili vjerski praznici, ali iznad mene je živio pravoslavni pop, tako da sam uvijek imao jaja za Uskrs. A istovremeno sam bio u takvom komšiluku da sam za Bajram uvijek slao komšijama kurban, to je meso od ovna koji se kolje za Bajram. Tako da sam tog dana i dobijao kurban. Bez obzira što sam bio u jednoj takvoj kući, Bog mi je redovno slao signale”, objašnjava najpopularniji jugoslovenski muzičar.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rijecka nahija
Gost
Rijecka nahija

Napravi još jednu,jehovinog ili sajentologa…

Todor
Gost
Todor

Po vjeroispivijesti voli pare

Libe
Gost
Libe

E kako je namazan,fina tamelja

Mujo
Gost
Mujo

Aaa, u Francusku. A klepa pare od nase sirotinje. Savjetuj svoju djecu. Uradi nesto lijepo za svoju zemlju, za region. Nemoj samo da muzes pare I da ih trosis u Francuskoj.

Send this to a friend