Showbiz Kontroverzni časopis koji su Jugosloveni obožavali

Tri i po decenije Erotike: Krala se i prije dolaska na kioske

Prvi broj legendarne Erotike, “Revije za kulturu i umjetnost ljubavi”, izašao je u feruaru 1985. godine, da bi krajem 80-tih postao najtiražniji erotski magazin u istočnoj Evropi s rekordom od skoro 400.000 prodatih primjeraka u bivšoj Jugoslaviji i dodatnih 100.000 u Mađarskoj, štampanih u Zagrebu na mađarskom jeziku.

Glavni urednik i pokretač tog, sada već kultnog, ali i definitivno najuspješnijeg revijalnog izdanja kuće Vjesnik, Milivoj Pašiček, kaže da pri osmišljavanju i odobravanju sadržaja i koncepcije tog erotskog projekta davne 1985. nije bilo skoro nikakvih problema.

Erotici su prethodila dva broja eksperimentalnog RS Magazina Erotika, štampana 1984. s prodajom od preko 70.000 primjeraka što je, kako se kasnije ispostavilo, umirilo socijalističke “dušebrižnike”, ali je bio i znak tadašnjem rukovodstvu kuće Vjesnik da se i s erotskim izdanjem treba ozbiljnije uhvatiti u koštac.

“Jugoslavija je kao bila konzervativna, ali je bila deset puta otvorenija od današnje Hrvatske”, kaže Pašiček.

Dodaje kako je pokretač projekta bio profit, a formula uspjeha kvalitetni tekstovi, a ne puko “lijepljenje” erotskih fotografija. Zato je i ugled Erotike rastao zbog imena autora i tema kojima su se bavili u tom erotskom magazinu.

“Priče za Erotiku punim imenom i prezimenom pisali su, između ostalih, i Zvonimir Majdak, Ivan Kušan, Drago Kastratović, Alojz Majetić, Zvonimir Balog, Predrag Raos, Tito Bilopavlović, Igor Mandić, a ‘po kazni’ mi je bio poslan i Denis Kuljiš. Sarađivali su i Momo Kapor, Tomislav Sabljak, Fadil Hadžić, Stephan Lupino i Pero Kvesić, kolumne je pisala i Jelena Lovrić, kolumnistkinja Plejboja Gerti Senger, a fotografisao je i pokojni Ivo Pukanić. Među novinarima, umetnicima, naučnicima i glumcima saradnici su bili Goran Milić, Aleksandar Tijanić, Lordan Zafranović, Krsto Papić, Bata Živojinović, ali i profesori Dražen Kalođera i Ivica Maštruko“, prisjteio se Pašiček.

Osnivač Erotike podsjetio je da je fotografije tada pravio Ivo Sanader, koji će kasnije postati drugi predsjednik HDZ-a i hrvatski premijer.

S Erotikom su tada sarađivali i neki od vođa Saveza komunista, među kojima i Sonja Lokar, izvršna sekretarica CK SK Slovenije i Branko Bošnjak, sekretar u tadašnjem zagrebačkom partijskom komitetu.

“Nađite mi danas autora s imenom i prezimenom kao što su u to vrijeme bili Majdak, Sabljak ili Raos koji će se danas potpisivati pod svoje erotske priče, koje su već tada bile ‘žešće’. Danas to niko ne bi potpisao zbog straha, zbog reakcije ‘konzervi”, kaže Pašiček.

Uslijedio je uspjeh, prosječni tiraž koji se prodavao 1985. bio je veći od 100.000 primjeraka, a Erotika je postala interesantna i tražena u zemljama susjednog socijalističkog bloka. Imali su dogovor s Mađarima zainteresovanim za erotiku na jugoslovenski način.

“Mađarima smo prodali Erotiku u vrlo zanimljivom aranžmanu. Prodali smo im kopirajt, a Vjesnikovu štampariju smo natjerali da Erotiku štampa na mađarskom jeziku. Dogovoreno je 100.000 primjeraka koje smo im slali kao jabuke, priznavali im oštećene primjerke, davali im po hiljadu komada više ‘ako se otuđi ili uništi’. Uz tih 100.000 primjeraka rekordna nam je prodaja bila krajem 1987. kada je broj iz decembra planuo u 399.698 primjeraka”, kaže Pašiček.

Uz rekordnu prodaju, Erotika je bila poznata i kao Vjesnikovo izdanje koje se najviše kralo prije dolaska na kioske.

“Znalo je biti ukradeno i do 10.000 komada Erotike iz štamparije, kralo se iz otpreme – ekspedita. Pitao sam se šta bi se dogodilo da, recimo, u fabrici čarapa Jadran neko ukrade deset hiljada čarapa, kako bi reagovali u Centralnom komitetu. Možda bi pala i gradska vlast”, istakao je Pašiček.

Rekao je i da je Erotika u potpunosti zasijenila erotska izdanja iz beogradske štampe koji je prve erotske časopise u bivšoj državi počeo da plasira još 1968. godine.

“U potpunosti smo pomeli konkurenciju. U srpskim gradovima, naročito u urbanim sredinama, Beogradu i Nišu, Erotika se prodavala bolje nego u nekim većim hrvatskim gradovima. To se ponajbolje vidi u količini malih oglasa koje smo dobijali iz Srbije”, ispričao je Pašiček.

Erotika je bila daleko najuspješnije revijalno izdanje bivše kuće Vjesnik koje je bilo ugašeno 1990. Prema posljednjim dostupnim zvaničnim podacima, u prve četiri godine izlaženja od 1985. do 1988. Erotika je bila protana u više od 10 miliona primjeraka.

13

avatar
1000
10
3
0
 
13
Cinik🇮🇱VeskoMitarzvizdanDavor
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cinik🇮🇱
Gost
Cinik🇮🇱

Toliko o moralu iz tog perioda.

zvizdan
Gost
zvizdan

da je srece samo bi nju na trafike prodavali ,jer ove novine sto se trenutno prodaju su uglavnom smece

maxsimalno
Gost
maxsimalno

Vrlo vrlo vrlo bitna vijest.

Vidoje
Gost
Vidoje

Dobra, ali je slovenacki “Vruci kaj” bio bolji.

Mitar
Gost
Mitar

Vidoje brate samo da znas, upravo si odao anb u koje si godiste , priblizno naravno ali dovoljno za bazu podataka.

Vesko
Gost
Vesko

Teško da već nisu znali 🙂 P.S. Vidoje, a Start?

Radnik
Gost
Radnik

Vidim na naslovnici Rocca Siffredija.

Pele
Gost
Pele

Sad ima internet svaka osoba, sve je dostupno i dosadno, tada kao klinci sjecam se, pogled na kiosk znacio je puno, slika na listu Erotika uvijek zgodna dama erotcki odjevena bila je hit za klince, jedan bi pitao za nesto koliko kosta, a svi bi buljili u naslovnicu lista i radosno se kikotali, dok ne bi prodavacica ukapirala i ostro… Više »

PG CG
Gost
PG CG

Jel ovo mladi Roko Sifredi na toj naslovnici desno, da te ne kunem? Ahahaha 🙂

Marko
Gost
Marko

Da je vjecna!

KarlitoBrigante
Gost
KarlitoBrigante

Ja kao dijete sam kupiva starijima jer je njih bilo muka pa ja podjem i daju mi novca u vrijednosti 2 primjerka i njima novine a mene ostatak. I prolazio sam taj dan dva exstra, i nije me gospodja pitala za licnu a ima sam 7-8g pa nadalje i naravno da je znala da nije za mene bilo u te… Više »

Piksi
Gost
Piksi

Nedamo svetinje

Davor
Gost
Davor

Ahahahahaha, ti s.s. kad vidis, pane ti na pamet amfilohije!
Ahahahahaha.
E jada…..

Send this to a friend