Showbiz

Vilijem Defo: Bio sam u kontaktu s Van Gogovim duhom

Dok se pripremao za ulogu Vinsenta Van Goga u novom filmu “At Eternity’s Gate” o slavnom holandskom slikaru, glumac Vilijem Defo uradio je nešto zbog čega bi kustosi muzeja u Arleu još dugo mogli da imaju noćne more.

Dok je s Džulijanom Šnabelom, rediteljem filma, ujedno i slikarom, prelistavao “izgubljenu” bilježnicu s Van Gogovim skicama iz Arlea, Šnabel ga je pogledao kao da je opsjednut, ispričao je Defo.

“Na rukama smo imali bijele rukavice i oprezno smo prelistavali bilježnicu sa skicama, a onda me u jednom trenutku Džulijan zgrabio za ruku i udario njom po jednoj od skica. Bilo je to kao u ‘Istjerivaču đavola’. Džulijan je zapravo pokušao da obavi transmisiju, da uspostavi vezu između mene i Van Goga… i čini se da je uspjelo”, naveo je glumac.

I premda se oko autentičnosti bilježnice s Van Gogovim skicama lome koplja, Defo je uvjeren da je ona originalna.

I on i Šnabel, slikar neoekspresionizma koji je slavu stekao osamdesetih godina prošlog vijeka svojim “slikama na tanjirima”, pri čemu je koristio razbijene keramičke ploče, na poznatom su terenu kad je riječ o filmovima o neobičnim i tragičnim sudbinama velikih umjetnika.

Defo je morao da se uhvati u koštac s demonima Paola Pasolinija, velikog italijanskog reditelja, kojeg je glumio u istoimenom filmu Abela Ferare iz 2014, a Šnabel je snimio film “Baskijat” o tragičnom životu slikara Žan Mišela Baskijata, njegovog velikog prijatelja.

5 Komentara na "Vilijem Defo: Bio sam u kontaktu s Van Gogovim duhom"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend