Showbiz

Zbog čega je kraljica Elizabeta zabranila ovaj dokumentarac?

Jedan od najintimnijih pogleda ikada na britansku kraljevsku porodicu javnosti je prikazan šezdesetih godina, ali je momentalno uklonjen.

U pitanju je dokumentarac pod nazivom “Kraljevska porodica” (“Royal family”) i niko ga nije mogao pogledati u potpunosti više decenija.

Ričard Kavston i njegova BBC ekipa pratili su kraljevsku porodicu 18 mjeseci svakodnevno. Zabilježene su sve njihove aktivnosti od princa Filipa, koji roštilja i priprema kobasice, do kraljice koja “ćaska” sa predsjednikom SAD-a Ričardom Niksonom. Eksperti kažu da je taj dokumentarac pomjerio u stranu to intenzivno ispitivanje nacije o kraljevskoj porodici koje danas doživljavaju.

“Mislim da je monarhija, na jedan veoma zanimljiv način, šezdesetih pokušala da ide ispred tog samog pojma”, rekla je Laura Majhal, jedna od producentkinja “Women’s Suffrage in the British Empire” emisije.

“To je bila prilika da mi vidimo malo šta se dešava “iza”, kako bismo razumjeli šta je zapravo monarhija.”

Kada ga je kraljica pogledala, bila je iznervirana tim krajnjim produktom. Posmatrala ga je rezervisano. Svi su bili nervozni prilikom prikazivanja dokumentarca kraljici, istakao je Majkl Bradsel, režiser, prošle godine na kanalu “Smithsonian”.

Bila je kritički nastrojena u smislu da je film bio predug, iako je direktor ubjeđivao da ta dva sata nisu uopšte duga.

Prvi put je emitovan 21. juna 1969. godine. Skoro ga je trećina Britanaca pogledala u najkraćem roku. Vjerovalo se da je dokumentarac uspjeh za javne odnose. Ali iako je postigao mnogo, kraljica je naredila da se film povuče iz javnosti i od tada nije nikada više prikazan.

Posmatrano kroz retrospektivu, razlog ima smisla. To je bio prvi put da je kraljevska porodica viđena kao obična porodica. Bilo je to skoro poput rijaliti emisije prije nego što su ti programi i postali popularni. To je u tom trenutku bilo prikazivanje monarhije na jedan neprijatan način.

“Shvatili su da će, ukoliko tako nešto postane često, istrošiti sebe i postati nezanimljivi javnosti jer će sva magija nestati”, objašnjava istorijski konsultant dvorca, Robert Lejsi.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend