Showbiz Nevjerovatna žena

Zvali su je najuzbudljivijom ženom na svijetu: Životna priča nezaboravne dive Erte Kit

Erta Mej Kit (17. januar 1927 – 25. decembra 2008) bila je američka pjevačica, glumica, aktivistkinja kao i glasovna glumica, poznata po veoma karakterističnom stilu pjevanja i njenim pjesmama iz 1953.

“C’est si bon”, kao i dan danas popularan hit božićne muzike “Santa Baby”, koje su bile na top 10 listama hitova u SAD-u. Glumila je ulogu žene-mačke 1967. godine, u trećoj i posljednjoj sezoni serije “Betmen”. Orson Vels ju je svojevremeno nazvao “najuzbudljivijom ženom na svijetu”.

Kit je započela svoju karijeru 1943. godine, a već 1945. je igrala u originalnoj brodvejskoj postavci mjuzikla “Carib Song”. U ranim pedestim godinama dvadesetog vijeka, imala je šest hit pjesama koje su dospjele na listu top 30. hitova SAD-a, pjesme poput “Uska Dara” i “I Want To Be Evil”. Njene druge poznate pjesme su “Under the Bridges of Paris” (1954), “Just an Old Fashioned Girl” (1956) i “Where Is My Man” (1983).

Njena karijera u Americi je bila privremeno prekinuta nakon njenog govora protiv rata u Vijetnamu, koji je održala u okviru svečanog ručka u Bijeloj kući.

Deset godina kasnije, napravila je uspješan povratak na Brodvej, 1978, u originalnoj postavci mjuzikla “Timbuktu!”, za angažman u kom je dobila prvu od svoje dvije nominacije za Toni nagradu. Njena druga nominacija je bila 2000. godine za ulogu u mjuziklu “The Wild Party”. Takođe, igrala je ulogu Lejdi Eloiz u filmu “Boomerang” iz 1992. godine, gdje glavnu ulogu igra Edi Marfi.

Do mlađih generacija obožavalaca, doprla je svojom ulogom zlikovca Izme u Diznijevom filmu “The Emperor’s New Groove” iz 2000 kao i ulogom u filmu “Holes” iz 2003. Reprizirala je ulogu Izme i u nastavku “Kronk’s New Groove” iz 2005, kao i u animiranoj seriji “The Emperor’s New School” koja se emitovala od 2006. do 2008. Njen rad na toj seriji donio joj je dvije Emi nagrade. Posthumno joj je dodijeljena i treća Emi nagrada 2010. godine za ulogu u seriji “Wonder Pets”.

Ertino puno ime je bilo Erta Mej Kit i rođena je na plantaži pamuka blizu malog grada Nort, u okrugu Orindžburg, Južna Karolina, 17. januara 1927. godine. Njena majka, Eni Mej Kit bila je Čeroki indijanskog i afrikanskog porijekla.

Iako je ostalo nepotvrđeno, na više mjesta je pominjano da je njen otac bio njemačkog porijekla i da je Erta začeta prilikom silovanja na plantaži. Ona nije znala ko joj je otac, osim da je njegovo prezime bilo Kit i da je najvjerovatnije bio sin vlasnika plantaže na kojoj se rodila. Njena umrlica u novinama navodi da je njen otac bio “ubogi uzgajivač pamuka”.

Erta je započela svoju karijeru 1943. godine kada se pridružila trupi “Katherine Dunham Company” čiji je član ostala do 1948. Bila je talentovana pjevačica, osobenog glasa, snimala je mnoge pjesme od džez standarda, savremenih obrada etno pjesama i pop pjesama, gdje su mnoge od njih bile hitovi. Poput pjesme “Santa Baby” objavljene 1953.

Ertin jedinstven pjevački stil je postao još osobeniji kada je usavršila znanje francuskog jezika, tokom svojih nastupa u Evropi. Govorila je četiri jezika, a pjevala na sedam, što je sve pokazivala u okviru svojih snimljenih kabaretskih nastupa.

U 1950, Orson Vels je Erti dao ulogu Helene Trojanske u njegovoj postavci drame Faust. Par godina kasnije, nastupala je u revijalnoj Brodvejskoj predstavi, koja je kasnije, 1954, i ekranizovana u produkciji “20th Century Fox”a. Kroz pedesete i rane šezdesete godine dvadesetog vijeka, snimala je pjesme, radila na filmovima, televiziji i u noćnim klubovima, a u nekoliko navrata je nastupala i na Brodvejskoj sceni.

Krajem ’60ih, igrana serija “Betmen” predstavila je Ertu u ulozi Žene-mačke, nakon što je glumica Džuli Njumar napustila produkciju. Takođe je, 2003. godine, igrala u filmu “Holes” ulogu Madam Zironi.

Nakon veza sa Čarlsom Revsonom, kozmetičarskim magnatom, i Džonom Berijem Rajanom III, bankarskim naslednikom, udala se za Džona Vilijema Mekdonalda, saradnika u investitorskoj kompaniji, 6. juna 1960. Imali su samo jedno dijete, ćerku po imenu Kit Mekdonald, rođenu 26. novembra 1961. Razveli su se 1965.

Erta je preminula od posljedica raka debelog crijeva na Božić 2008. godine, u svom domu u Vestonu u Konektikatu

Njena ćerka, Kit Šapiro, rekla je o posljednjim danima sa svojom majkom:

“Bila sam sa njom kada je preminula. Napustila je ovaj svijet bukvalno vrišteći na sav glas. Bila sam sa njom stalno, živjela je ni pet kilometara od moje kuće, bile smo zajedno skoro svaki dan. Bila je u svom domu posljednjih nekoliko nedjelja, nakon što su nam doktori rekli da ne mogu više ništa da učine. Bila je pokretna do dva dana pred smrt. Doktori su nam rekli da će nas ubrzo napustiti i da će joj se tijelo samo isključiti. Međutim, kada nas je napustila, otišla je sa praskom, otišla je isto onako kako je i živjela. Njen odlazak je bio vrisak, bukvalno. Duboko vjerujem da je instinkt preživljavanja vio upisan u njenu DNK, tako da ona nije mogla da ode tiho i svojevoljno. Nas dvije smo bile same tokom njenih posljednjih dana i bila je veoma duhovita. Ja sam bila ljubav njenog života, tako da tih posljednjih dana nismo morale da vodimo tako duboke razgovore. Pričinjavali su joj se ljudi koji nisu bili tu. Mislila je da i ja mogu da ih vidim, ali, naravno, ja ih nisam vidjela. Šalila bih se s njom, “Odoh ja u drugu sobu, a ti budi ovdje i ispričaj se sa svojim prijateljima.'”

Erta je dobitnica mnogih nagrada za svoje filmske, televizijske i pozorišne djelatnosti. Dobila je svoju zvijezdu na Holivudskoj stazi slavnih 1960. godine.

Send this to a friend