Zanimljivosti Tegusigalpa, Honduras

Aerodrom usred glavnog grada: Pista okružena kućama na koju slijeću samo najhrabriji

Postoji razlog zbog kojeg se aerodromi grade na napuštenim periferijama većih gradova. Piloti moraju imati odgovarajuće uslove za uzlijetanje i slijetanje kako bi garantovali sigurnost putnika, ali i ljudi u neposrednoj blizini.


Kada se gradio Međunarodni aerodrom Toncontin u honduraškom glavnom gradu Tegusigapla, nije se pazilo na takve stvari. Iako je smješten na kraju grada, prostire se na oko 1000 metara nadmorske visine te je okružen neravnim planinskim terenom.

U njegovoj neposrednoj okolini nalaze se naselja, dok aerodrom raspolaže pistom od tek 2012 metara, što stavlja na ispit i najiskusnije pilote. Povrh svega, da bi izbjegli planinu i kuće u okolini Toncontina, piloti moraju izvesti dramatično skretanje pod uglom od 45 stepeni.

Ne čudi stoga što su nesreće ovdje relativno česta pojava. U šezdeset godina dugoj istoriji aerodroma zabilježeno je desetak nesreća, od čega se najveća desila 21. oktobar 1989. godine.

Boeing 727-200 koji je poletio iz San Josea u Kostariki nije uspio da pogodi pistu, zabio se u vrh planine i odveo u smrt 131 putnika i članova posade.

Uprkos tome, aerodrom je i dalje otvoren, a kroz njega godišnje prođe više od 600.000 putnika.

Kako izgleda slijetanje na pistu Toncontina, pogledajte u nastavku:

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
Ivantgbudala
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ivantg
Gost
Ivantg

Gl.grad Hondurasa je TegusigaLPA, a ne “Tegusigapla”

budala
Gost
budala

Ni u Tivtu nije bolje

Send this to a friend