Zanimljivosti šalje pisma zatvorenicima

Amanda ulazi u umove nekih od najozloglašenijih serijskih ubica na svijetu

Već duže od dvije decenije jedna žena “ulazi u umove” nekih od najozloglašenijih serijskih ubica na svijetu.

Autorka knjiga o istinitim zločinima Amanda Hovard prima oko 40 pisama nedjeljno iz zatvora širom svijeta. Ali ona na adresu ove Australijanke ne dolaze od porodice i prijatelja, već od ubica.

Amanda piše zločincima kako bi prikupila materijal za svoje romane. Sebe je nazvala “šaptačica ubicama” jer, kako kaže, postavljanjem pravih pitanja ona može iz njih da izvuče i najsitnije detalje.

“Njihova pisma su često pornografska. Neki iz čista mira počnu da pišu o erekciji i sličnim stvarima. Požele da igraju igru, ali ako kažem da me to ne zanima, dobijem izvinjenje”, rekla je.

Krajnji Amandin cilj je da svoju ekspertizu iskoristi kako bi od ubica sa kojima komunicira pribavila nove tragove i zauzvrat pomogla u rješavanju zločina.

Među brojim zločincima sa kojima se dopisivala je i Ivan Milat, najgori australijski serijski ubica porijeklom iz Hrvatske.

Njihova prepiska počela je prije skoro dvije decenije kada mu je Amanda rekla da živi blizu njegovog grada, a on ju je upitao koliko se sve promijenilo od kada je on iza rešetaka.

“Tako je sve počelo. Pisala sam mu o radovima na putevima u mom gradu ili o jasminu koji sam zasadila u bašti. Slao mi je baštovanske savjete, ali su njegovi odgovori često bili jezivi. Nekada mi je odgovarao da se miris mog parfema zadržao na pismu, što mu odvraća misli od “gvozdene tamnice”, rekla je Amanda, dodajući da je vremenom zadobila njegovo povjerenje toliko da je mogla da mu postavlja pitanja o njegovim zločinima.

Ivan Milat, čija su monstruozna serijska ubistva mladih stopera užasnula Australijance početkom 90-ih, umro je u sidnejskom zatvoru prošlog oktobra u 74. godini. U pritvoru je bio od 1994. godine, a početkom 2019. godine dijagnostifikovan mu je karcinom jednjaka i želuca.

Milat je ubio trojicu Njemaca, dvojicu Britanca i dvojicu australijskih stopera koje je primio u svoj automobil. Ubistva su otkrivena nakon što su leševi pronađeni u šumi u blizini Sidneja tokom 14 mjeseci 1992. i 1993. godine.

Uhapšen je 22. maja 1994. godine, nakon dva mjeseca potrage. Policiji je pomogao jedan Britanac, Pol Onions, koji je 1990. godine prihvatio vožnju automobilom dok je stopirao iz Sidneja i uspio da pobjegne iz automobila, trčeći niz put, dok je Milat pucao u njega. Kada je njegovo suđenje okončano 1996. godine, Milat je proglašen krivim za sedam ubistava i osuđen na izdržavanje sedam uzastopnih doživotnih kazni.

Poslije pokušaja bjekstva 1997. prebačen je u zatvor sa maksimalnim obezbjeđenjem.

Glavni detektiv koji je predvodio njegovo hapšenje rekao je da je serijski ubica odgovoran za još najmanje tri druge smrti i da je tajne odnio sa sobom u grob. Bio je podvrgnut ispivanjima, ali te zločine nije priznao.

Amanda tvrdi da su se posljednji mjeseci njegovog života odigrali baš onako kako je želio.

“Bio je spreman na to kako će se sve završiti, kako ćemo svi da trčimo oko njega i tražimo ispovijest. Znao je dobro da se to neće dogoditi, ali svi smo sjedjeli, nadajući se da će priznati neke svoje zločine. Uradio je tačno onako kako je želio. Dobio je igru”, dodala je ona.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
šveđanin
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
šveđanin
Gost
šveđanin

dok oni ne ulaze u nju, dobro je

Send this to a friend