Zanimljivosti Nalazi se u Danskoj

Arhitektonsko čudo: Vještačka planina i elektrana koja radi na otpad

“U Danskoj nema brda ni planina. Baš zato smo željeli da napravimo vještačku za alpsko skijanje”, rekao je za arhitekta Bjarke Ingels za BBC.

Njegov biro Bjarke Ingels Group (BIG) potpisuje dizajn zgrade Amager Bakke u Kopenhagenu, koja se smatra jednom od najčišćih i najljepših mjesta za uništavanja otpada i elektrana u svijetu. Pomoću najnovije tehnologije u njoj se svake godine 440.000 tona otpada pretvara u energiju.

“Tvornica ne mora da bude ružna kocka koja zaklanja poglede ili baca sjenku na susjedstvo. Umjesto toga ona može da postane najpopularniji park u gradu”, tvrdi Ingels.

Naime, na vrhu Amager Bakkea ili Copenhilla, kako se često naziva ova 90 metara visoka zgrada u glavnom gradu Danske, nalazi se skijalište.

Staza je duga 450 metara, a do vrha vozi lift. Pretpostavlja se da će se njome provozati otprilike 50.000 do 60.000 skijaša svake godine.

Ne skijate? Nema problema! Na vrhu zgrade nalazi se i kafić s kojeg se pruža pogled na Kopenhagen. Tu vam je na raspolaganju i zid za penjanje visok 85 metara, teretana, 490 metara dug put za hodanje i trčanje okružen zelenilom.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Bzzz
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bzzz
Gost
Bzzz

Fenomenalno,a mi ekoloska drzava unistavamo sume i rijeke i niko se mnogo ne sjekira oko toga

Send this to a friend