Zanimljivosti

Astrofizičar pojasnio: Kakav uticaj na nas ima retrogradni Merkur?

Foto: N1

Nemanja Rakić, viši asistent na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Banja Luci u području astronomije uključujući astrofiziku i nauku o svemiru, kazao je za N1 Bosna i Hercegovina da je “retrogradni Merkur” samo optička varka, te da je takav samo zbog veze između Zemlje, Sunca i Merkura i njihovog relativnog kretanja.

Komentarišući pojedine naslove u medjima, da nam je kosmos dao samo dvije nedjelje mira u 2022. godini u razdoblju retrogradnog merkura, rekao je da ne vidi ništa loše u tome da malo odmorimo, jer svima nam je neophodan odmor nakon dvije turbulentne godine iza nas.

“Što se tiče kozmičkih sila i naslova koji se spominju, nema baš neke velike veze sa naukom. Retrogradni merkur je samo jedna optička varka. Takav je zbog veze između Zemlje, Sunca i Merkura i zbog njihovog relativnog kretanja između veze jednog na drugi. Nama se u razdobljima čini da Merkur izlazi na zapadu, a zalazi na istoku što je retrogradno kretanje u odnosu na direktno kretanje, koje su posljedica rotacija zemlje oko Sunca. Nama u jednom trenutku može izgledati da se planete kreću retrogradno, ali to nije promjena u samim putanjama planeta, nego taj odnos ta tri objekta”, pojasnio je Rakić.

Istakao je da ne vidi razlog zašto bi “retrogradni Merkur” mogao uticati na bilo koga, osim ako neko nije vezan za merkurovo kretanje i prati ga stalno.

Na pitanje postoje li kosmičke sile, odgovara:

“Ono što mi zasad znamo jeste da ne postoje takve kosmičke sile. Primamo svjetlost od njih, a postoji i gravitarna interakcija, to jeste gravitacija. Ono što sigurno znamo da je uticaj gravitacijske sile toliko slab na nas da, recimo, kamerman koji je u vašem studiju, ima veći gravitacijski uticaj nego bilo koja planeta na mene – ako to dovedemo u vezu s promjenom raspoloženja i s bilo čim drugim”, naveo je Rakić.

S druge strane spominje se i “pun Mjesec”, dodaje on, čak i mnogi psihijatri spominju da se i pacijenti ponašaju čudnije u vrijeme punog mjeseca.

“Generalno je mišljenje da pun mjesec ima uticaj na čovjekovo raspoloženje. Sprovode se studije, i mi nismo našli nikakvu vezu da “pun Mjesec” može imati uticaja na nas, osim ako se zaista neko čudnije osjeća, što nije isključeno. Nekad je pun Mjesec, a nama su svjetlije noći”, zaključio je Rakić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

E fino ti učiš studente kad ni uticaj punog mjeseca ne priznaješ niti umiješ da objasniš zaštoi kako funkcioniše na tijelo čovjeka. Ti si neka zaludna muka.

Pedja
Gost
Pedja

Evo Marija da ti ja objasnim…Uticaj punog mjeseca nema uticaj na tijelo covjeka, vjerovatno se vodis pogresnom logikom da je vode u covjekovom organizmu preko 70% i samim tim mislis da pun mjesec utice na ljudsko tijelo… No ima jedna mala a jako bitna i velika razlika voda u morima je molekularno vezana, dok u ljudskom tijelu voda nije vezana.… Više »

Maja V.♌
Gost
Maja V.♌

Nama je svaka planeta retrogradna dok je ova sadasnja Vlada.

Prcko
Gost
Prcko

Nama retrogradni Merkur traje evo dobra godina i po.

Send this to a friend