Zanimljivosti

Babica – najstarije zanimanje na svijetu

Zanimanje babica, sudeći po istražanju stručnjaka iz Italije, postoji i kod životinja i to onih koji se smatraju našim “precima” – majmunima.

Bonobo majmuni, koji su bliski rođaci šimpanze i na njih i vrlo liče, imaju jedan, za majmune pomalo neobičan običaj: ženkama tokom porođaja pomažu druge ženke “babice”.

One se okupe oko buduće majke, podržavaju je i štite sve dok ona konačno ne uzme novorođenče u naručje.

Naučnici do sada nisu imali mnogo prilike da istražuju kako izgleda porođaj bonobo majmuna – postojao je svega jedan rad o tome. Međutim, Elisa Demuru sa italijanskog Univerziteta u Pizi imala je priliku da opiše tri porođaja kod bonobo majmuna koji žive u zarobljeništvu, u parkovima za primate u Francuskoj i Holandiji.

Kako je Demuru navela u radu koji je zajedno sa još dvojicom kolega ovih dana objavila u časopisu “Evolution and Human Behavior”, prisustvo na porođaju do sada je smatrano karakteristikom Homo sapiensa i objašnjavano je našom anatomskom specifičnošću.

Čak i šimpanze, najbliži rođaci bonobo majmuna u trenutku porođaja biraju da su u osami. No, u slučaju ljudi, situacija je drugačija jer žene imaju značajno teži porođaj od ostalih primata. Uzrok tome je što ljudske bebe imaju veliki mozak i veliku glavu, a majke uzak porođajni kanal kako bi mogle, za razliku od ostalih primata, da hodaju uspravno. Zbog toga je ženama potrebna pomoć tokom porođaja i to su od davnina radile druge žene, babice.

U pomenutom radu objavljenom u “Evolution and Human Behavior” opisuju se tri porođaja bonobo majmuna i u sva tri slučaja ženka se nije izolovala kao što to radi većina sisara već su se oko nje okupile druge ženke. Ovi porođaji bili su društveni događaj – baš kao kod ljudi. Ženke su držale na odstojanju mužjake kao i ljude, tjerale muve od majmunice koja donosi na svijet mladunče, njuškale je i pokušavale da pridrže mladunče dok izlazi iz porođajnog kanala.

Ženka je ipak mogla, smatraju istraživači, da na svijet donese mladunce i sasvim sama jer uloga bonobo babica nije bila presudna za sam čin. Istraživači su zato postavili pitanje da li je prisustvo pomoći na porođaju (i kod ljudi) nastalo kao nešto obavezno, bez čega se porođaj ne može uspešno završiti, ili je možda pozadinski motiv zapravo “ženska društvenost” koja je karakteristična za ljude, ali i za matrijarhat bonobo majmuna.

Ovi istraživači su uvjereni da je sposobnost ženskih jedinki (koje inače nisu povezane) da stvore čvrste veze i da sarađuju, bila evolutivni preduslov za nastanak babica.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
PetarPan
Gost
PetarPan

Prije babice bilo je još nečega valjda…

Doktor
Gost
Doktor

Pare, da bi im platio. Napunise se

Send this to a friend