Zanimljivosti

Bad Kisingen, grad koji uvijek spava

Ako se osjećate pospano, možda je najbolje da razmislite o preseljenju u Bad Kisingen, mali njemački grad i učestvujete u velikom eksperimentu koji se trenutno tamo dešava.

Naučnici žele da istraže tajne sna i dnevni ritam svih stanovnika, pa su došli na fantastičnu ideju.

U svojoj knjizi “Divlje noći”, Bendžamin Rajs detaljno opisuje kako tim naučnika u Njemačkoj pokušava da promoviše optimalni san i oporavak u svakodnevnom životu, piše Curiosity.

Vođa istraživanja Tomas Kanterman, objašnjava da su u tom cilju dali stanovnicima grada mali, nosivi uređaj s aplikacijom koja bilježi varijable u snu, treningu, radu, ishrani, raspoloženju, upotrebi kompjutera i društvenim aktivnostima.

Ovaj projekat je nazvan Prvi svjetski Hrono grad (chrono – vrijeme), a naučnici se nadaju da će rezultati praćenja moći da ih odvedu do velikih otkrića.

Benefiti ovog istraživanja

U osnovi, naučnici se nadaju da će, jednom kada prikupe sva dokumenta, moći da naprave raspored grada oko svakodnevnih ritmova ljudi. Rajs objašnjava brojne benefite: moći će da podese vrijeme za početak i kraj škole u zavisnosti od toga kad se djece najviše budna. Moći će da odrede kad je najbolje zakazati operacije pacijenata kako bi izvukli najbolje za zdravlje pacijenta i budnost doktora. Moći će čak da razviju inteligentne satove s alarmom, koji će moći da preporuči kad bi bilo najbolje da se uključi gradska rasvjeta.

Kao rezultat, uspostaviće se balans, svijet sa dobro podešenim biološkim ritmom, što smo izgubili u modernom vremenu. Naučnici se nadaju da će njihov rad imati velike benefite i za individualce, ali i za cijelu zajednicu. Ne samo što će ljudi imati više energije i bolje zdravlje, već će i zajednica moći da sačuva energiju.

.

Send this to a friend