Zanimljivosti muzej na otvorenom

Bašta skulptura prikazuje 50 godina ljubavi prema umjetnosti

Veijo Ronkkonen, umjetnik porijeklom iz Finske, smatran je vrlo ekscentričnim. Kako je provodio svoje dane malo je poznato javnosti, a ono što je fasciniralo poštovaoce umjetnosti nakon njegove smrti je preko 500 skulptura koje su pronađene razbacane po šumi u kojoj je živio.

Šuma u kojoj su pronađene sada nosi naziv Bašta skulptura Veijo Ronkkonen, i predstavlja jedinstven muzej na otvorenom koji prikazuje 50 godina ljubavi prema umjetnosti, koliko je ovaj umjetnik posvetio svojoj strasti.

Više od 40 000 posjetilaca godišnje posjeti ovo neobično mjesto sa željom da dokuči tajne koje u sebi skrivaju ove impresivne skulpture.

Ronkkonen je rođen 1944. godine u malom selu u Finskoj na svega nekoliko kilometara od ruske granice.

Sa 16 godina zaposlio se u fabrici papira, gdje je radio čak 41 godinu. Pored posla, čini se da je svaki minut svog života provodio kod kuće, čitajući o ljudima širom svijeta i praveći skulpture. Njegov doživljaj i razumijevanje planete predstavljeno je stotinama figura koje je ostavio za sobom.

View this post on Instagram

Finland, 05.06.2017. Я старый солдат и не знаю слов любви…😉😁 Люблю я Финляндию, всегда здесь можно найти что-нибудь эдакое. 🙈🙈 Мистический лес, художника Вейо Рёнкёсена. Ещё фоточек оттуда хотите? 😉👍🙈 * * * * * #люблюпутешествовать #мирмоимиглазами #worldnature #cbviews #go_planet #total_finland #patsaspuisto #naturelovers #mytravelgram #loves_united_finland #mytravel #molinos #закат #world_besttravel #gf_travel #loves_united_places #worldniceshots #finland #world_bestnature #loves_united_world #worldbestgram #travellingthroughtheworld #tv_global #total_europe #thisis_theworld #world_super_pics #igworldglobal #loves_nature #wms_europe #natgeotravel

A post shared by Olga Starikova (@sovaloga) on

Svaka od njih bilo pojedinačno ili u grupi predstavlja određenu kulturu, etničku pripadnost i doba ljudskog vijeka. Pored vrlo živopisnih ljudskih figura, tu su i neljudski subjekti koji djeluju vrlo realno.

Iako je za života Ronkkonen dozvoljavao pojedincima da zađu u njegovu baštu, nikad mu nije prijala pažnja koju je privlačio njegov rad.

Čak je i nagradu za njegovo stvaralaštvo preuzeo u ime umjetnika, njegov brat, što govori o nezainteresovanosti ovog ekscentrika za ovozemaljsko prihvatanje njegovog djela.

View this post on Instagram

Petonin, sammalen ja kehon liikeiden tutkielmia

A post shared by Tiina Lintunen (@tina.lintunen) on

Sada posjetioci mogu da se nađu licem u lice sa figurama koje blistaju od sreće i onima koje isijavaju teror, kao i sa svim drugim između ove dvije krajnosti.

View this post on Instagram

👀

A post shared by Aura Koponen (@aurakaroliina) on

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Hernan
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Hernan
Gost
Hernan

Fantastično…

Send this to a friend