Zanimljivosti

Belgijski monasi na internetu prodaju pivo

Foto: Twitter

Belgijski monasi koji proizvode jedno od najtraženijih piva na svijetu, pokreću vebsajt kako bi spriječili preprodavce da zarađuju na njihovom proizvodu.

Opatija Svetog Siksta u Vestvleterenu u Flandriji, jedna je od 14 zvaničnih Trapist pivara.

Kupci mogu da nabave sanduk ovog piva za oko 45 eura – oko 1.8 eura po boci. Po pravilu, monasi zamole kupce da ne preprodaju pivo.

Prodaja je tradicionalno bila ograničena na uzak krug kupaca, koji bi telefonom poručili maksimalno dva sanduka piva po osobi.

Ali profiteri su ignorisali njihovu „prodajnu etiku” i tako ih natjerali da odu na Internet, kako bi se borili sa crnim tržištem.

Monasi su bili zaprepašćeni kada su prošle godine saznali da se njihovo pivo prodaje u holandskom supermarketu po paprenim cijenama.

U magacinu supermarketa pronađeno je 7.300 boca monaškog piva, koje se prodavalo za devet eura po komadu.

„To nam je zaista otvorilo oči. Shvatili smo da je problem zaista ozbiljan, kada je kompanija mogla da kupi tolike količine. To nas je jako uznemirilo”, izjavio je jedan od monaha, otac Godfri.

Cijene u Briselu i drugim gradovima mogu biti još više, kako je potražnja za pivom, koje su eksperti opisali kao najbolje na svijetu, jako velika.

U Dubaiju se flaša prodaje za 300 dolara, izjavili su monasi za agenciju Rojters.

Monasi ne zarađuju od prodaje piva. Naprotiv, proizvode količinu koja je dovoljna samo da se pokriju godišnji troškovi.

Opatija je zato napravila onlajn sistem poručivanja, osmišljen tako da ograniči otkup piva na dva sanduka u periodu od 60 dana.

Novi sistem – pokrenut u utorak – traži od kupaca da unesu lične podatke, poput adrese stanovanja ili broja registarskih tablica.

Prioritet će imati oni kupci koji su najduže čekali od posljednje kupovine.

Monasi se nadaju da će novi sistem prodaje ispuniti zahtjeve „mnogih ljubitelja piva iz Vestvleterena”.

„Dugo smo razmišljali o dobroj alternativi za naše kupce. Prodaja piva iz naše opatije ostaće isključivo za privatne kupce”, kaže monah Manu Van Hek.

Da biste proizvodili ovo pivo, morate da postanete član Internacionalne asocijacije Trapista (ITA). Prema pravilniku ITA, pivo moraju da prave monasi u opatiji pod nadzorom, a napitak se ne smije prodavati zarad profita.

Send this to a friend