Zanimljivosti

Benksi nepozvan na Venecijanskom bijenalu

Benksi nikad nije čekao da bude pozvan, pa zašto bi ga to spriječilo da ostavi svoj pečat u Veneciji?

Misteriozni britanski umjetnik postavio je video na svoj Instagram profil koji prati situaciju umjetnika koji postavlja nelicencirani štand u Veneciji.

Naslov je “Venecija u ulju”, a instalacija se sastoji od nekoliko uramljenih slika, ulje na platnu. Zajedno, prikazuju masivni brod za krstarenje okružen sićušnim venecijanskim gondolama. Zvijezda kratkog videa je umjetnik, možda i sam Benksi, kojem se lokalna policija obraća kako bi premjestila njegov štand nakon što se oko instalacije okupila gomila prolaznika.

Benksi ovim djelom navodno pokušava da usmjeri pažnju na globalnu situaciju s izbjeglicama, posebno migracijsku krizu u Veneciji, dok je grad više zadivljen vrhunskim umjetničkim festivalom.

“Postavljanje mog štanda na Venecijanskom bijenalu. Uprkos tome što je to najveći i najprestižniji umjetnički događaj na svijetu, iz nekog razloga, nikada nisam bio pozvan”, navodi Benksi.

Benski je svakako najpoznatiji street artist na svijetu i definitivno jedan od najvećih umjetnika današnjice. Poznat je po tome što svojim djelima kritikuje svjetsku politiku, kapitalizam i odnos ljudi prema okolini, a njegov identitet je i dalje tajna…

Send this to a friend