Zanimljivosti

Biste li ušli u “sobu za iskaljivanje bijesa”?

Da li se nekad osjećate toliko bijesno da ste spremni da polomite svoj namještaj ili razlupate kompjuter? Ruska kompanija Debosh ima rješenje za vas. Na moskovskoj buvljoj pijaci u prostorijama punim starih stvari možete da platite da ih uništavate i tako se na jedinstven način riješite viška stresa i agresije.

Ovaj koncept, poznatiji kao „sobe bijesa“, može biti potpuno personalizovan prema vašim željama, pa tako možete uništavati kancelariju, stan ili čak neku državnu instituciju, i sve to sa odgovarajućim namještajem koji zahtijevate. Postoji čak i opcija uništavanja automobila.

Vlasnik kompanije i njen idejni tvorac, Aleksej Barinski, je prvobitno radio kao prodavac polovne robe na buvljoj pijaci. Kada mu je postalo jasno da gomilu stvari nikada neće prodati, odlučio je da smisli neki drugi način kako bi zaradio. Rezultat toga je Debosh, firma koja mušterijama pruža mogućnost rušenja stvari, bilo radi zabave ili kao način za otklanjanje stresa.

Cijena iznajmljivanja „sobe bijesa“ zavisi od količine detalja koju želite da imate u sobi, bilo da se radi o namještaju ili nekim drugim specifičnim predmetima. Najčešće ćete morati da izdvojite između 150 i 450 dolara. Za one koji nijesu spremni za takav trošak, postoji opcija donošenja svojih starih stvari i njihovog uništavanja za 50 dolara, s tim da nakon toga morate sami da počistite krš.

Mušterijama se pruža opcija rušenja čekićima, šipkama, bejzbol palicama ili daskama. Obezbijeđene su im kacige, zaštitne naočare i jednodjelno odijelo kako ne bi isprljali i oštetili svoju odjeću. Nakon ulaska u prostoriju, mogu da ruše kako im se sviđa dokle god ne povređuju jedni druge (u slučaju da su došli u grupi). Inače, grupne posjete su i najpopularnije među Rusima (a i turistima), pa su „sobe bijesa“ postale nova popularna aktivnost za društvo, slično paintball-u ili escape room-u.

Veliki dio profita kompanije Debosh se izdvaja za humanitarnu pomoć. Za manje od godinu dana, oni su već skupili 15.000 dolara za dobrotvornu organizaciju dobro.mail.ru, koja između ostalog pribavlja sredstva za narodne kuhinje i sirotišta. Zaista lijep gest ovog inovativnog biznisa.

 

Tagovi

Send this to a friend