Zanimljivosti

Bili su simbol ljubavi u regionu: Sada svakog proljeća Klepetan prvo posjeti grob svoje Malene

Foto: SBTV - SLAVONSKOBRODSK / YOUTUBE

Ljubavna priča dvije rode, Klepetana i Malene koji su bile simbol ljubavi u čitavom regionu trajala je više od dvije decenije. Nakon što je 2021. godine Malene uginula, Klepetan je dugo bio sam, sve do prošlog proljeća.

Klepetan, Malenin mužjak prošle godine doveo je novu saputnicu. Ime joj je Mlada i ona je ove godine došla desetak dana prije njega. U srijedu oko 12 sati i on je sletio na školsku livadu u Brodskoj Varoši u Hrvatskoj – gdje već godinama o rodama brine Stjepan Vokić.

“Došao je posljednji, jer očigledno putuje izdaleka. Prije nekoliko godina, prijatelji iz Njemačke koji prate rode pomoću GPS-a rekli su mi da su pročitali njegov čip na jugu Afrike oko Kejptauna, pa nije ni čudo da mu je toliko potrebno. Mislim da su i godine faktor, uostalom, on ima 35 godina, možda još nekoliko, i treba češće da staje da se odmori. Uprkos novoj nevjesti, Klepetan je i dalje vjeran svojoj Maleni, mora da posjeti njeno posljednje počivalište pod jabukom u školskoj bašti. Kakva je to ljubav, nisam mogao da vjerujem, a sada sam siguran da se i ptice sjećaju”, rekao je Stjepan Vokić, koji je decenijama brinuo o Malenoj, prenosi 24sata.hr.

Zbog slomljenog krila zime je provodila sa Stjepanom, a ljeta sa svojim Klepetanom. Sve godine dok je Malena bila živa, Stjepan je učestvovao u podizanju brojnih generacija roda. Sada je na red došlo da Klepetan ponovo gradi gnijezdo za nove mlade rode.

“Do sada je uzeo svo granje koje sam mu pripremio. Mislim da je ženka već snijela jedno jaje, zauzet je radom da bi gnijezdo uskoro bilo spremno. Njegova nova saputnica nije ništa radila oko gnijezda jer one to ne znaju. Njihov posao je da, kada mužjaci donesu grane, njih samo ređaju u gnijezdo. Nešto kao kod nas ljudi, oni su zaduženi za dodjelu novca”, nasmijao se Stjepan.

Dodaje da je i sada desetak dana morao da brine o Klepetanovoj novoj djevojci.

“Podsjetila me na Malenu, stajala je sve vrijeme u gnijezdu i gledala prema istoku, jer je znala iz kojeg će smjera on doći. Malo je probirljiva kada je hrana u pitanju, neće ništa da jede osim svinjskog buta, ne daj Bože da bude masnoće, neće to ni da pogleda. Nije nju briga što je moja penzija mala. Moram da priznam da se sada, kada je došao Klepetan, više zabavljaju jedno sa drugim i zajedno idu u lov na gliste, žabe i puževe, ali kad se mladi izlegu, doći će da me cimaju za hranu”, kaže Stjepan.

Ipak, njemu nije teško, uprkos tome što je i on u godinama, pripremio je pribor i, čim malo otopli, krenuće na obližnje ribnjačarske kanale da lovi ribu jer mora uvijek svježa biti.

“Bitno je da je on došao, a za ostalo ćemo se snaći”, zaključio je Stjepan.

5

avatar
1000
3
2
0
 
5
CikotaKeako eDajgleStefan BeraneSembegar
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cikota
Gost
Cikota

Ada sletele bree…

Stefan Berane
Gost
Stefan Berane

Imate u Beranama par roda,dolaze vec prekp deceniju. Da,Berane u Crnoj Gori. Pa ste moglio tome,umjesto o klepetanu jz hrvatske🤦

Dajgle
Gost
Dajgle

Zezas, u Beranama kod Ivangrada?

Keako e
Gost
Keako e

Berane je više u Čačak, no u Crnu Goru, pa kad ga vratimo, onda se može pisat i o crnogorskim rodama. Do tad, iskuliraj malo četnik!

Sembegar
Gost
Sembegar

Ako dolete do nas, gađaćemo ih kršima

Send this to a friend