Zanimljivosti nalazi se na jugu Kalabrije

Biser Tirenskog mora: Ni najveći avanturisti nisu čuli za Tropeu

Većina ljudi, pa čak i onih koji redovno putuju, neće umjeti da locira Tropeu, odnosno da vam kaže gdje se ovaj gradić nalazi. Tropea, biser Tirenskog mora koji se nalazi na jugu Kalabrije nije prvi pik stranih turista koji hitaju ka lijepoj Italiji.

Nije ni drugi, pa ovdje mahom ljetuju domaći turisti kao i Evropljani koji žele da upoznaju autentičnu Italiju, onu koja je uspjela da odoli masovnom turizmu i zadrži stari šmek.

Iako možda i najsiromašnija regija Italije, Kalabrija je prepuna kontrasta, divlje ljepote koliko i nemaštine, orolunih zgrada ali i prelijepih plaža koje nisu prenaseljene turistima, čak ni u špicu sezone.

U antičko doba ovaj region je bio dio Magna Grecia, niza grčkih polisa pa je Kalabrija u to vrijeme bila jak trgovinski centar, ali i konstantno na udaru osvajača. Zanimljivo je da ćete danas u kalabrijskom dijalektu prepoznati primjese grčkog jezika, dok je nasleđe helenske kulture vidljivo na svakom koraku.

Od svih mjesta u Kalabriji, najpoznatija su Ređo Kalabrija, Tropea i Šila (Scilla). Sva ova mjesta relativno su bliza jedna drugog pa je topla preporuka da ih obiđete zajedno tokom jednog boravka u ovim krajevima…

Tropea – grad osnovao Herkules?

Ovaj popularni grad koji se nalazi na litici, učiniće vam se veoma misteriozan i vrlo autentičan. Navodno ga je prema jednoj legendi osnovao čuveni mitski junak Herkules, pa se glavni gradski trg po njemu i nosi i zove (Piazza Ercole).

Nestvarne plaže

Tirensko more je ovdje nevjerovatno bistro i nestvarno. Izvrsne tirkizne nijanse i bistrina, zajedno sa bijelim, pjeskovitim obalama čine Tropeu savršenim mjestom za odmor.

Plaže se nalaze mahom uzduž magistrale, okružene moćnim liticama, pećinama i impresivnim stjenovitim formacijama. Iznajmite suncobran ili pronađite neku hladovinu za uživanje u suncu i kupanje.

Čokoladni tartufi

Kada dođete u Kalabriju, neizbježna je degustacija sladoleda, ali njemu svakako dodajte na listu tartufo. Desert tartufo porijeklom je iz Picoa, Kalabrije. U pitanju je slasna, okrugla kugla sladoleda od lješnika (ili čokolade) i vanile prekirvena kakao prahom.

Zaronite kašikom u ovu malu “bombu” i uživajte u rastopljenoj čokoladi koja će nalik lavi da se izlije iz centra kolača.

Staro jezgro grada

Istorijski centar grada zaslužuje da ga svaki dan istražujete. Za ovu skitnju nije potrebna mapa, niti lista. Dovoljno je da se izgubite u lavirintu uskih uličica. Na kraju ćete naići na prolaz sa pogledom na more ili zastati u nekom kafiću na kratki predah i jedan Aperol spritz.

Crkva Santa Maria Dell ‘Isola

Nijedna posjeta Tropeji nije potpuna ako ne posjetite Santa Maria dell ‘Isola. Izdižući se iz Tirenskog mora, crkva Santa Maria dell ‘Isola je simbol grada. Vjekovima su ostrvo posjećivali hodočasnici, monasi i ljudi željni duhovnosti.

Santa Maria dell ‘Isola bila je popularna tema za umjetnike i pisce i do danas zauzima posebno mjesto u srcu Tropejaca. Drevna struktura svetilišta Santa Maria dell ‘Isola odavno je nestala uglavnom zbog razornog zemljotresa 1905.

Najnovije obnove dogodile su se 2011. godine. Vrt iza crkve je mirna oaza za meditaciju među maslinama i smokvama i uživanje u spektakularnom pogledu na surovu obalu i plaže.

Send this to a friend