Zanimljivosti

Bluberi se vraća kući, mačak pronađen poslije četiri godine u susjednoj državi

Porodica Smit iz okruga Daun u Sjevernoj Irskoj odavno je izgubila svaku nadu da će ponovo vidjeti svog mačora Bluberija. Ipak, više od četiri godine nakon što je nestao, ljubimac Smitovih pronađen je u Golveju u Irskoj.

Voljeni crni mačak koji je nestao u novembru 2019. godine iz porodične kuće u Bangoru, u okrug Daun, na obali Sjeverne Irske, pojavio se prošle nedjelje u okrugu Golvej u Irskoj.

Mještanin jednog sela nadomak irskog grada Golveja primijetio je ispred supermarketa mačka koji je djelovao bolesno pa ga je odnio kod lokalnog veterinara 6. februara, prenosi Rts.

„Imao je mačji grip. Bio je veoma poslušan, ali i veoma druželjubiv. Malo je bolovao i bio napet, ali je ipak želio pažnju ljudi“, rekla je Rejčel Rasel, veterinarska sestra koja je njegovala Bluberija.

Mačka je imala čip, ali pretraga baze podataka o kućnim ljubimcima u Irskoj nije dala rezultat. Veterinari su zatim provjerili bazu Europetneta, koja pokriva 26 evropskih zemalja, i pronašli su podudaranje u Velikoj Britaniji.

Saznali su da se mačak zove Bluberi (na engleskom borovnica), da ima 10 godina i da je svoju odiseju započeo četiri godine ranije, na mjestu udaljenom više od 400 kilometara.

Smitovi nisu očekivali poziv da je njihov ljubimac pronađen.

„Prihvatili smo činjenicu da je on zauvijek otišao, ali je onda moja mama primila poziv od nekoga sa juga“, objasnila je Hana Smit u izjavi za Belfast telegraf.

Smitovi su ove nedjelje vratili svog ljubimca kući.

„Još uvijek smo u šoku. Ovo je jednostavno briljantno. Prepoznao nas je“, naglasila je Hana Smit.

Libi Porter, koja pomaže u vođenju grupe za spašavanje i vraćanje kućnih ljubimaca u sjevernom Daunu, rekla je da je priča pokazala važnost čipovanja kućnih ljubimaca i ažuriranja podataka.

„Imali smo primjere kućnih ljubimaca koji su se pojavili poslije dvije godine. Ovo je definitivno mnogo bolje od toga“, poručila je Porterova.

Send this to a friend