Zanimljivosti

Bo-Kap, šareno naselje u kojem se žitelji dogovaraju oko nijansi fasada

Iznad centra Kepjtauna, na padinama Signal Hil-a nalazi se Bo-Kap, jedna od najstarijih i najfascinantnijih stambenih površina Južne Afrike. Karakterišu je fasade kuća jarkih boja i romantične kaldrme koje su nastale u 18. vijeku.

Stanovnici Bo-Kapa su potomci robova dovedenih, od strane Holanđana, iz Malezije, Indonezije, Indije, Šri Lanke i različitih afričkih država tokom 16. i 17. vijeka. Ovi robovi nazivani su „Kejp Malezijanci”, iako nisu baš svi stvarno potomci Malezijanaca.

Nakon što su Britanci zaplenili Kejptaun od Holanđana 1795. godine, serija pozitivnih promjena desila se tokom naredne četiri decenije, uključujući i: slobodu religija, ukidanje trgovine ljudima i kao rezultat toga – okončanje ropstva. Obrazovani robovi formirali su novu zajednicu Bo-Kap, koja je i danas poznatija kao „Malejska četvrt”.

Bo-Kap je velika muslimanska zajednica sa raznovrsnom malejskom kulturom nastalom mješovitim brakovima između robova južne i jugoistočne Azije sa robovima iz Indije, Madagaskara i lokalnih afričkih plemena. Mnoge žene promijenile su svoju religiju – prešle su u Islam da bi se udale za čovjeka islamske vjeroispovijesti.

“Oni ne piju alkohol, pa ih to čini poželjnijim muževima”, kako je naveo lokalni vodič, za Amusing Planet. Danas, stanovnici Bo-Kapa sebe nazivaju i „Kejp Muslimanima”.

Jarko okrečene kuće, sa obje strane ulica su nedavna inovacija u čast Islamskog identiteta. Ranije su njihove fasade bile bijele, a onda su građani Bo-Kapa počeli da ih kreče u živopisne boje u sklopu priprema za proslavljanje Ramazanskog bajrama (kraj Ramazansog posta – arap. Eid ul-Fitr). Komšije se često dogovaraju oko boja, kako ne bi došlo do „sudara nijansi”.

Multikulturno nasljeđe Bo-Kapa ogleda se u njihovoj muzici, plesu i hrani. Tradicionalna južnoafrička kuhinja podrazumijeva jela kao što su paradajz brejdi (tomato bredie), bobotij (bobotie), tradicionalne kobasice i koiksisters (koeksisters), koji su sada među najzastupljenijim jelima u domovima širom Južne Afrike. Originalno porijeklo ovih jela je Kejp Malejsko.

Međutim, ova bliska zajednica prolazi kroz spor proces raspadanja. Mnogi starosjedioci rasprodali su porodičnu imovinu, a broj bogatih doseljenika se povećava. Građani Bo-Kapa zabrinuti su zbog ovog trenda jer osjećaju da bi jedinstven identitet i istorija mogli biti izgubljeni, ako se ovo nastavi. U godinama koje dolaze, Bo-Kap bi mogao da izgleda potpuno drugačije.

Send this to a friend