Zanimljivosti

Britanci zbog sve veće krize izbacuju kućne ljubimce na ulicu

Foto: Maja Smiejkowska

Ženka crnog engleskog koker španijela Harijet napuštena je zbog sve dublje krize uslijed rasta životnih troškova koja tjera sve veći broj Britanaca da se rastanu od svojih ljubimaca.

Harijet je pronađena kako trči prometnom ulicom u Londonu, a svjedoci su vidjeli da su je vlasnici izbacili iz automobila.

Jedna je od 206 pasa i 164 mačke o kojima se trenutno vodi briga u centrima za udomljavanje koje vodi dobrotvorno udruženje za životinje Batersi.

Slična je priča i u drugim centrima širom zemlje – u nekima je zabilježen rekordan broj zahtjeva za prijem pasa i mačaka – jer najveći pritisak na životni standard od 1960-ih prisiljava mnoge vlasnike da se odreknu kućnih ljubimaca.

Harijet

“Zabrinuti smo da će to biti sve češći razlog za ljude koji dovode svoje pse u Batersi”, rekao je Rojtersu Stiv Kradok, koji upravlja centrom u jugozapadnom Londonu.

Egzotični kućni ljubimci poput zmija i guštera takođe su se pokazali preskupim zbog potrebe za posebnim grijanjem i rasvjetom.

Tri zmije, uključujući udava od 2,4 metra, nedavno su ostavljene u jastučnicama ispred prodavnice reptila, rekli su Rojtersu iz Kraljevskog društva za sprečavanje okrutnosti prema životinjama.

Dogs Trust, koji trenutno brine za 692 psa u 21 centru širom Velike Britanije, objavio je da je posljednji put slična situacija zabilježena nakon finansijske krize 2008. godine.

“Ova kriza s životnim troškovima prikrala nam se mnogo brže nego što su ljudi očekivali”, rekao je direktor Dogs Trusta Adam Klaus.

Toliki je pritisak da dobrotvorna organizacija razmatra treba li da proširi fond za hitnu pomoć, inače rezervisan za ljude koji primaju socijalnu pomoć i kojima je potrebna kratkoročna finansijska podrška za držanje kućnih ljubimaca, na osobe sa srednjim primanjima.

Send this to a friend