Zanimljivosti Zavirite u neobičnu ulicu

Čitači ne kradu, lopovi ne čitaju

Irak je dugo bio u “umjetničkom mraku”, a ova zanimljiva ulica u Bagdadu oslikava koliko je narod željan kulture.

Naime, u ovom gradu je sasvim normalno da knjige budu “razbacane” po ulici Mutanabi.

Ova ulica, nazvana po jednom od najboljih pjesnika arapskog svijeta, poznata je po knjižarama i prodavcima knjiga na ulici.

View this post on Instagram

. شارع المتنبّي، هو قبلة المثقف العراقي، يرجع تاريخه إلى العصر العباسي وظهرت فيه المؤسسات الثقافية والمكتبات على مر العصور، يعرف برصيف طويل لبيع الكتب على جانبيه. ويقال إن له عطرًا مميزًا ومنه يشتري الناس الكتب الزهيدة والباهظة، والمخطوطات والخرائط. Mutanabbi Street is located near the old quarter of Baghdad, the historic center of Baghdad bookselling, a street filled with bookstores and outdoor stalls. It was named after the 10th-century classical Iraqi poet Al-Mutanabbi. #هيئة_الشارقة_للكتاب #الشارقة #الإمارات #كاتب #كتب #شارع_المتنبي #SBA #Books #Writers #Shj #Authors #UAE #mutanabbistreet

A post shared by Sharjah Book Authority (@sharjahbookauthority) on

Knjige ostaju bez nadzora u toku noći jer se prodavci ne plaše da će neko nešto da ukrade. Postoji čak i njihova izreka koja kaže da “čitači ne kradu, a lopovi ne čitaju”.

Za vrijeme nekih vladara, uglavnom su se prodavale vjerske knjige, ali danas, ovdje mogu da se nađu raznovrsni žanrovi i naslovi. “Ulica knjiga” je jedan od prvih koraka Iraka ka modernom i širokoumnom pogledu na život u Bagdadu.

Da je ovo grad koji voli knjige, svjedoči izreka koja kaže: “U Kairu se piše, u Bejrutu se štampa, a u Bagdadu se čita”. Oko statue Mutanabija, pjesnika iz 10. vijeka, okupljaju se umjetnici iz raznih domena kako bi ukazali poštovanje književniku i književnosti, piše B92.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rale
Gost
Rale

Riječ “čitač” se prevashodno odnosi na neku tehničku stvar koja vrši neko očitavanje, a čitalac se koristi za covjeka koji cita knjigu

Send this to a friend