Zanimljivosti Nalazi se u Francuskoj

Crna katedrala od vulkanskog kamena o čijoj su sudbini odlučivali ratovi

Izgrađena u cijelosti od vulkanskog kamena, katedrala Notre-Dame-de-l’Assomption, smještena na brdu u centru francuskog grada Clermont-Ferranda predstavlja jedinstven prizor.

Grad u centralnoj Francuskoj okružuje lanac uspavanih vulkana pa ne čudi da su mnoge građevine napravljene upravo od okamenjene lave.

Izgradnja gotičke katedrale počela je u 13. vijeku, ali radove je prekinuo jedan od najznačajnih ratova srednjeg vijeka – Stogodišnji rat, koji je izbio između dva najmoćnija kraljevstva, Engleske i Francuske.

Francuska revolucija je dodatno odmogla pa je Clermont-Ferrand morao da pričeka do 1902. godine da njegovi stanovnici ugledaju dva prepoznatljiva tornja koji se uzdižu na visinu od 108 metara, ulazeći u vizuru najvećeg uspavanog vulkana u blizini, Puy-de-Dômea.

Kroz vitraje koji prikazuju svece i mučenike svijetlo se hrabro probija u unutrašnjost, ali tamni vulkanski kamen ne dopušta da se razmaše i osvijetli mračni i pomalo zagonetni interijer.

Posebnom ugođaju doprinosi i kameni plafon koji se nalazi na visini od 30 metara ispod kojeg se ljudi osjećaju malenima.

Send this to a friend