Zanimljivosti

Čudesna priča o pravim Zlatokosama: Zbog kose postale seks simboli 19. vijeka

Sestre Saterland – Sara, Viktorija, Izabela, Grejs, Naomi, Dora i Meri, živjele su u dubokoj bijedi u Njujorku. Odrasle na farmi ćurki koju su držali njihovi roditelji, vjerovatno bi se, kao stotine sličnih djevojaka u 19. vijeku, udale za okolne farmere, zasnovale porodice i proživjele jedan krajnje običan život.

Međutim, njihov otac je imao drugačije planove.

Uvidjevši da djevojke imaju sluha, on ih je gurnuo u šou biznis, pa je čitava porodica uskoro putovala po Americi nastupajući uglavnom u crkvama, narodnim pozorištima i po vašarima. Predstavljali su ih kao “sedam najprijatnijih čuda svijeta”, piše portal Allday.com.

Iako su djevojke bile prilično talentovane, publiku to uopšte nije zanimalo. Ono što je privuklo pažnju bile su njihove duge kose koje su se vukle po podu. Ukupno, dužina kose sestara Saterland bila je 11,27 metara!

Tokom Viktorijanske ere duga kosa je bila znak najvećeg mogućeg seksepila i sestre su uskoro postale slavne ličnosti i “prvi američki modeli”.

Uz slavu došla je i odlična poslovna ponuda. Naime, dok su bile djeca, njihova majka im je mazala smjesu bilja neprijatnog mirisa direktno u tjemena kako bi to pospješilo rast kose. Sada, otac je došao na ideju da se obogati na račun slave svojih ćerki pa je uskoro počeo da prodaje kremu za brži rast kose koju su sestre Saterland reklamirale.

Plan je upalio! Članovi siromašne porodice sa sela su uskoro postale milioneri! Sestre su dostigle toliki stepen slave, da je bilo uobičajno da im na ulici prilaze obožavatelji.

Nakon smrti oca djevojke su postale vlasnici magičnog tonika za brzi rast kose. Uspjele su da prošire proizvodnju, pa su se uskoro u njihovoj paleti proizvoda našli i češljevi, šamponi, čak i kreme za lice.

U vrijeme kada se na žene gledalo kao na nježne dame vezane za kuću, sestre Saterland su postale opasne biznismenke. Njihov slogan je bio: “Upamtite dame, kosa, a ne šešir je ono šta vas čini lijepim”.

Živjele su zajedno u luksuznoj vili o čijoj raskoši su pisale sve tadašnje novine, a njihov skup ukus se nije završavao na tome – nosile su ekstravagantnu odjeću, imale pozlaćene kočije koje su ih vozile po gradu i priređivale su zabave o kojima je pričao čitav Njujork.

Razmetljive kakve su bile, sestre Saterland su uskoro postale žrtve mnogobrojnih udvarača koji su željeli da iskoriste njihovo bogatstvo. Nekoliko koristoljubivih muževa u kombinaciji sa luksuznim načinom života dovelo je do toga da je njihov novac počeo da nestaje.

Isto kako je njihova prelijepa, duga kosa počela da sijedi, tako se topilo i njihovo bogatstvo. Pred kraj života sestre su ponovo živjele u bijedi, a javnost ih je zaboravila.

Send this to a friend