Zanimljivosti popularna ljetnja destinacija

Čuvena obala Amalfi i njeni gradići dramatične ljepote

Obala Amalfi je popularna ljetnja destinacija, a gradići u ovom dijelu priobalja su pravi turistički dragulji.

Dramatična ljepota obale Amalfi ovjekovječena je još u rimskim mitovima, piše Travel Magazine.

Prema jednom od njih, Herkul se zaljubio u zanosnu nimfu po imenu Amalfi, čija smrt mu je zatim slomila srce. Heroj je svuda tražio mjesto dostojno da se u njemu nimfa sahrani i na kraju otkrio obalu nestvarne ljepote. Na njoj će nastati grad koji će dobiti ime po nimfi i koji će postati velika pomorska sila u rangu sa Đenovom i Venecijom. Jedan od 12 podviga koje je Herkul (grčki Herakle) morao da ispuni bio je da ukrade zlatne jabuke iz vrta Hesperida. Ali on je iz vrta ukrao i drvo koje je posadio u Amalfiju, na grobu svoje ljubavi. Vjeruje se da je ovo bilo drvo limuna, koji u ovom dijelu obale imaju posebno aromatičan ukus.

Costiera Amalfitana je komad obale u Tirenskom moru, u provinciji Salerno u južnoj Italiji. Popularna je ljetnja destinacija, a gradići u ovom dijelu priobalja su pravi turistički dragulji.

AMALFI

Zahvaljujući odličnoj strateškoj poziciji, Amalfi je prvo postao politički i ekonomski važan Vizantiji. U 9. vijeku, zahvaljujući jačanju pomorske flote, postaje moćan trgovački grad, a zatim u 10. i 11. vijeku nezavisna republika. O njegovoj važnosti govori činjenica da se u monumentalnoj gradskoj katedrali iz 11. vijeka nalaze mošti svetog apostola Andreja Prvozvanog, brata svetog Petra. Za turiste je otvoren i nekadašnji arsenal, u kome su se pravili, popravljali i čuvali ratni brodovi.

MINORI I MAJORI

Minori i Majori su dva susjedna gradića, udaljena međusobno manje od kilometar. Ovdje se nalazi najduža plaža Amalfi obale, a mjesto je bilo “turistički” poznato još u vrijeme Etruraca i Rimljana, koji su ovdje podizali svoje luksuzne vile. Osim nekoliko starih crkava iz perioda od 11. do 13. vijeka, ostatka Normanskog tornja i zamka San Nikola iz 9. vijeka, posebno je zanimljiv kompleks Villa Marittima Romana, star preko 2.000 godina, sa očuvanim rimskim mozaicima i freskama.

RAVELO

Na brdu iznad mora izdiže se neobični gradić, takođe nastao još u rimsko doba. U srednjem vijeku Ravelo je bio razvijeni centar u okviru Republike Amalfi, sa nekih 25.000 stanovnika. Danas u njemu živi 2.500 lokalaca, ali o staroj slavi svjedoče katedrala i brojne raskošne palate čuvenih trgovačkih porodica Rufolo, d’Aflitto, Confalone i Della Marra. Monumentalna arhitektura u malom mjestu u dramatičnom pejzažu sa spektakularnim pogledom, već vjekovima privlači umjetnike i intelektualce. Među najpoznatijima su Bokačo, Vagner, Edvard Grig, Esher, Virdžinija Vulf, Greta Garbo, Gor Vidal, Andre Žid, Truman Kapote i mnogi drugi.

KONKA DEI MARINI

Ovo maleno ribarsko mjesto nekada je bila trgovačka luka u okviru Republike Amalfi. O tome svjedoče ostaci kule stražare Capo Conca, koja je Konku vjekovima čuvala od pirata. U mjestu ima nekoliko lijepih starih crkava, a posebna atrakcija je morska pećina Grotta dello Smeraldo (Smaragdni groto), koji turisti mogu da istraže u malim čamcima.

PRAJANO

Nedaleko od Amalfija nalazi se Prajano, koji je dobio ime po grčkoj riječi za otvoreno more. O njegovoj ljepoti dovoljno govori činjenica da su je duždevi Amalfija svojevremeno odabrali za lokaciju svoje ljetnje rezidencije, a kasnije je postao važan centar proizvodnje svile. Među glavnim atrakcijama su crkve svetog Luke iz 11. i Jovana Krstitelja iz 12. i 13. vijeka.

POZITANO

Prizor Pozitana iz daljine oduzima dah. Žive boje na fasadama kuća, svjetlucavo mirno more, šljunkovita plaža, kupola crkve Santa Maria Assunta i brojna strma stepeništa koja međusobno povezuju kuće… Mjesto je izuzetno popularna turistička destinacija sa više plaža – Spiaggia Grande, Fornillo, La Porta, Fiumicello, Arienzo, San Pietro, Laurito i Remmese.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
dejoRealanSo & TEKILA
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
dejo
Gost
dejo

Prelijepo…a mi imamo jos ljepsu obalu,ali dzaba kada imamo halapljive pojedince od kojih jedva prezivljavamo!

Realan
Gost
Realan

Cijela obala amalfitana je prelijepa svakome sugerisem da je posjeti ko moze naravno. Samo je skupa dosta

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

vidi ove urbanističke divljine.
ušli su u zonu morskog dobra.

Send this to a friend