Zanimljivosti

Dao otkaz da bi putovao vojnim kamionom koji je pretvorio u dom

Iako su mu tek 24, Tom Dakvortiz britanskog Bata živi uzbudljivije od brojnih vršnjaka. Revoltiran plaćanjem visokih stanarina i računa, Tom je ostvario svoj san i renovirao stari vojni kamion u kuću na točkovima.

Dao je otkaz da bi posjetio zemlje i gradove koje je oduvijek htio da vidi. Na računima je dosad uštedio hiljade eura i tvrdi da je takav poduhvat itekako isplativ.

Kako bi vojni kamion učinio udobnim mjestom za život i putovanjem oko svijeta, trebalo mu je oko godine dana. Budući da se bavio restauracijom oldtimera, to mu nije predstavljalo veliki problem. Kuća na točkovima ima struje zahvaljujući solarnoj energiji, kao i pitke vode koja se dobija sistemom za skupljanje kišnice.
Jedan od prvih poslova Tomu je bio postavljanje metalnog okvira, a zatim se bacio na postavljanje paleta koje je sakupio na gradilištima da bi ih izrezao, oblikovao i montirao na spoljne strane.

Kamion ima sve što je potrebno za život – od peći za grijanje, tuša i šporeta do udobnog dvosjeda.

Do sada je Tom proputovao oko 6500 kilometara, a ideja mu je da pomogne ljudima u osposobljavanju kampera i drugih vozila u domove na točkovima. Kako to izgleda, pogledajte u našoj galeriji.

Send this to a friend