Zanimljivosti Spada u najljepše nacionalne parkove na svijetu

Deosai, krov Pakistana, dom leptira i medvjeda

Deosai nacionalni park u Pakistanu je u gotovo svim izborima uvršten u nekoliko najljepših parkova svijeta. Ovo laskavo priznanje je ponajviše ponio zahvaljući nevjerovatnom cvijeću koje ga krasi. Svakog proljeća na hiljade vrsta najrazličitijih cvjetova procvjetaju stvarajući gust i raznobojan prirodni tepih. To privlači još više različitih vrsta leptira stvarajući jednu od najljepših slika koje priroda može da podari. Zbog toga se posjete parku preporučuju u proljećnim mjesecima. Obilazak nekih od najviših svjetskih visoravni smještenih na teritoriji parka oduzima dah.

Osim cvijeća i kolonija leptira, park je u čitavom svijetu poznat i kao prirodno stanište himlajskog mrkog medveda. Sa idejom da se on zaštiti u svom prirodnom staništu ustanovljen je nacionalni park 1993. godine.

Vlada Pakistana dobija pohvale za mjere koje preduzima u cilju očuvanja ove vrste ali on je i dalje ugrožen i dug je put do krajnjrg cilja.

Osim medvjeda mnoge druge vrste autohtonih kopnenih životinja i ptica naseljavaju područje parka i pravi su raj za ekologe i ljubitelje divljih životinja.

Aktivnom promocijom parka broj posjetilaca se konstantno povećava. Stranci koji se upute na dug put do turistički mnogo razvijenije oblasti Baltistan (na planini Karakorum, granica Indije i Pakistana) sve češće obiđu ovaj prelijepi nacionalni park.

Kada se uzme u obzir da je Pakistan jedna od država koja ima najviše problema sa prirodnim katastrofama uloga Deosaija kao jednog od najlkepših nacionalnih parkova svijeta još više dobija na značaju.

Send this to a friend