Zanimljivosti Najnovije istraživanje o troškovima života

Deset najskupljih gradova za život u 2020. godini

Osamdesetih godina dvadesetog vijeka, Hiroaki Ota, japasnki psihijatar koji radi u Parizu, kod japanskih turista koji posjećuju ovaj grad, identifikovao je rijetko stanje. Neobičan poremećaj pratili su simptomi kao što su anksioznost i vrtoglavica, čak i halucinacije, a kao njihov uzrok identifikovao je razočarenje francuskom prijestonicom, prenosi Nacionalna geografija.

“Pariški sindrom” kod turista, kako je nazvao ovo stanje, uslijed ukidanja međunarodnih putovanja zbog pandemije, bio je manje uočljiv ove godine. Međutim, stanovnici i dalje često imaju pojačano lupanje srca zbog cijena grada u kom žive.

Prema najnovijim rezultatima Ankete o troškovima života širom svijeta koju je sprovela Ekonomska obavještajna jedinica (EIU), sestra kompanija Economist-a, francuska prijestonica ima najviše životne troškove na svijetu dok Hong Kong i Cirih dijele prvo mjesto u anketi, koja upoređuje cijene gotovo 140 proizvoda i usluga u 133 grada širom svijeta.

A kada se saberu svi parametri, koji uključuju i promjene nastale uslijed pandemije kovid-19, objedinejna lista najskupljih gradova za život u 2020. godini izgleda ovako:

1. Pariz

2. Hong Kong

3. Cirih

4. Singapur

5. Osaka

6. Tel Aviv

7. Njujork

8. Ženeva

9. Los Anđeles

10. Kopenhagen

3

avatar
1000
2
1
0
 
3
MongroNordZabjelo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nord
Gost
Nord

Ovo je apsolutno netacno, Oslo je skuplji od svih gradova na listi

Zabjelo
Gost
Zabjelo

a Podgorica na koje je mjesto

Mongro
Gost
Mongro

Podgorica se računa kao varoš.

Send this to a friend