Zanimljivosti palme koje hodaju

Drveće koje hoda: I dalje je misterija kako to radi

Palme socratea exorrhiza, poznatije kao “palme koje hodaju“, privlače pažnju i godinama su misterija za biologe koji su raspravljali o njihovim pokretima.

U prašumama Centralne i Južne Amerike “koraci“ ovih stabala su još jedan primjer kako stvarnost nadmašuje fikciju.

To nije bajka, niti mit, drveće koje govori, koji je stvorio J.R.R. Tolkin u “Gospodaru prstenova“. “Palme koje hodaju“ su stvarne i polako se kreću svojim korijenima u potrazi za boljom pozicijom da dosegnu sunčevu svjetlost.

Tokom decenija je pokretanje ovih stabala bilo tema rasprave među naučnicima. 2005. godine biolog Herardo Avalos, direktor Centra za istraživanje održivog razvoja Kostarike, rekao je da su šetnje drveća samo mit, pošto im korijenje ne omogućava pokret, a deblo je i dalje na istom mjestu.

“Misliti da bi palma zapravo mogla da prati promjene sunčeve svjetlosti i da se polako kreće šumom… To je samo mit uz pomoć kojeg turistički vodiči zabavljaju turiste“, rekao je Avalos za “Lajv sajens“.

Međutim, 2015. godine paleobiolog Peter Vrsanski sa Instituta za nauku o Zemlji Bratislavske akademije nauka tvrdio je da je ovu pojavu sam uočio i zabilježio. Kako je objasnio za Bi-Bi-Si, ova vrsta palme “hoda” uz pomoć svog korijenja.

“Kako zemlja erodira, socratea exorrhiza stvara novo i dugačko korijenje koje traži čvrsto tlo. Korijenje može da dosegne i do 20 metara. Nakon što se korijenje naseli u novom tlu, drvo se naginje prema novom mjestu u procesu koji može da traje do dvije godine“, rekao je Vrsanski.

Staro korijenje takođe izlazi iz zemlje i kreće se naprijed. Na ovaj način traži sunčevu svjetlost i čvršće tlo u trci za opstanak.

Međutim, šta tačno omogućava ovu magiju, nauci još nije poznato. Biolozi kažu da im korijenje dopušta bolju potporu i stabilnost stabljike, tako da mogu da dostignu veću visinu, a samim tim i više sunca, ali još nije poznato koje im specifično svojstvo omogućava pokretanje.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
How yes noawetinja
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
How yes no
Gost
How yes no

Turistička izmišljena atrakcija. Da je nauka, imali bi ubrzani snimak stalnog snimanja nekoliko godina.

awetinja
Gost
awetinja

Ne palite me od rane zore.

Send this to a friend