Zanimljivosti

Dvadeset i pet godina od prve knjige o Hariju Poteru

Kada je Najdžel Njuton, osnivač izdavačke kuće Bloomsbury Publishing, kući donio rukopis za knjigu “Hari Poter i kamen mudrosti” tada još nepoznate Dž.K. Rouling, njegova ćerka Alis ju je opisala kao “vjerovatno jednu od najboljih knjiga koju djeca od 8 ili 9 godina mogu da pročitaju”.

Dvadeset i pet godina kasnije, knjiga je postala jedan od najprodavanijih romana svih vremena, osvojivši srca i maštu djece širom svijeta.

„Dao sam ga Alis, koja ga je odnijela gore… Imali smo poglavlja do Zakutne ulice u tom trenutku. Sat vremena kasnije, spustila se niz stepenice i rekla – Tata, ova knjiga je bolja od svega što si mi pokazao“, rekao je Njuton za Rojters.

U nedjelju će biti obilježeno 25 godina otkako je objavljena prva knjiga Dž.K. Rouling o čarobnom svijetu vještica i čarobnjaka.

Rouling je nailazila na odbijanja sve dok Bloomsbury nije odlučio da objavi njen rad uz avans od 2.500 funti. Njena priča je zatim postala veliki uspjeh širom svijeta, a iz nje su proizašli čitava serija knjiga i ogromna filmska franšiza.

“Jesmo li znali da će se do ljeta 2022. prodati više od 500 miliona kopija? Ne, ali znali smo da je riječ o odličnom književnom djelu. Djeca, a ne njihovi roditelji, su bila ta koja su izvorno prihvatila ovu knjigu”, rekao je Njuton.

Djeca bi satima stajala u redovima ispred knjižara, čekajući na najnoviji dio Harijevih pustolovina, koje su svoj vrhunac doživjele u knjizi “Hari Poter i relikvije smrti” iz 2007. godine.

Nekima, poput Žakline Hulber (23), serijal knjiga je pomogao da uživaju u čitanju.

“Bilo je jednostavno fenomenalno. Nije bilo slično ničemu što sam ranije pokušala da čitam, jer je priča bila dovoljno napeta da sam htjela da nastavim sa čitanjem. Jer normalci (oni koji u knjigama ne posjeduju čarobne moći) i svi koje poznajemo nisu znali da postoji taj skriveni svijet gotovo nadohvat ruke”, rekla je Hulber.

Slika Harija kako stoji ispred Hogvorts Ekspresa, voza koji ga odvodi u čuvenu školu za čarobnjake, jedna je od najprepoznatljivijih naslovnica knjiga u dječjoj književnosti.

Izradio ju je književnik i ilustrator Tomas Tejlor, što mu je bio prvi rad te vrste. Tejlor, koji je tada imao 23 godine i radio u dječjoj knjižari, u izdavačkoj kući Bloomsbury je ostavio nekoliko svojih uzoraka crteža zmajeva.

“Nekoliko dana kasnije zazvonio je telefon i to je bio izdavač Beri Kaningam iz Bloomsburyja, koji me pitao da li bih htio da izradim naslovnu stranu za novu knjigu nove autorke za koju niko nije čuo”, rekao je Tejlor, poznat po knjigama za djecu “Eerie-on-Sea”.

“I bio sam poprilično uzbuđen, pa sam pristao i naravno da nisam imao pojma šta će postati”, dodao je Tejlor.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Nebih to gledao da me neko veže pred telvizor.

Send this to a friend