Zanimljivosti

Dvogodišnjak najmlađa osoba koja se popela do baznog kampa Mont Everesta

Foto: Facebook

Dvogodišnji Karter Dalas iz Velike Britanije, postao je najmlađa osoba koja je stigla do baznog kampa Mont Everesta. Iako se pri kraju planinarenja popeo na leđa svog oca Rosa, dječak je uspješno stigao do kampa smještenog na više od 5300 metara visine.

Uz njega je bila i majka Džejd, a cijela porodica je trenutno na jednogodišnjem putovanju po Aziji, tokom kojeg je kamp u južnom dijelu Nepala bio jedna od njihovih planiranih destinacija. Vjeruje se da je prethodni rekorder bio četvorogodišnjak iz Češke, prenosi Jutarnji list.

“Karter se snašao bolje od mene i svoje mame, oboje smo dobili blagu visinsku bolest, ali on je bio apsolutno u redu”, prisjetio se Ros prilikom osvajanja Mont Everesta.

Kako bi bili sigurni da im se sin nije razbolio, posjetili su medicinske radnike u naseljima prije kampa i testirali mu krv. Rezultati su bili puno bolji nego kod njegovih roditelja, koji su ostali “zapanjeni”.

Planinarenje je započelo u roku od 24 sata nakon što su sletjeli u Katmandu, a prethodno su brzinski kupili vreće za hranu i spavanje. Vjerovali su da su dobro pripremljeni jer cijela porodica redovno vježba “tehnike disanja” i uranjaju u ledene kupke – uključujući i dvogodišnjeg Kartera.

 

Ros i Džejd iznajmili su kuću u Škotskoj i kupili tri jednosmjerne karte za putovanje u avgustu prošle godine. Prvo su odletjeli u Indiju, a zatim su posjetili Šri Lanku i Maldive.

Kasnije su se uputili u Nepal, gdje su planinarili do baznog kampa i zatim otišli u Maleziju na vjenčanje. Sljedeća destinacija bila je Singapur gdje su proveli Karterov rođendan i Penang u kojem su proslavili Božić. Tokom Nove godine, već su bili na tajlandskom ostrvu Koh Lanta.

Trenutno su u džungli koja je dio tajlandskog rezervata u Khao Soku, a zatim planiraju da posjete Bangkok i Kambodžu. Ros kaže da je Karter upoznao različite kulture i već naučio njihove pozdrave, što im se sviđa.

“Bio je izložen različitim kulturama i igrao se s djecom u malim naseljima, to mu stvarno “otvara um”. Najviše je volio da čuje islamski ezan”, objašnjava otac.

Dječak je takođe razvio ukus za egzotičnu hranu i uživao u jelima poput ribljeg karija na Maldivima, pilećim nožicama i mesu krokodila u Maleziji. Ipak, najdraže jelo mu je “pad thai” koji je izuzetno popularan na Tajlandu.

Porodica kaže da su im dosadašnji vrhunci putovanja bili posjeta sirotištu za slonove i kupanje sa njima, razgledanje Taj Mahala i plivanje s morskim psima na Maldivima.

“Nadamo se da možemo inspirisati druge ljude da izađu i dožive stvarni svijet, to je puno bolje nego samo otići na Tenerife”, zaključio je Ros na kraju razgovora za “Dejli mejl”.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
MarkoMrs bagro cetni
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marko
Gost
Marko

Jadno dijete kako ga maltretiraju roditelji zeljni paznje!

Mrs bagro cetni
Gost
Mrs bagro cetni

Roditelje u zatvor

Send this to a friend