Zanimljivosti

Ejndželovi vodopadi, najljepša svjetska slučajnost

Džimi Ejndžel je bio američki avanturista i vojni pilot u Prvom svjetskom ratu. U periodu između 2 velika rata svojim avionom je prelijetao venecuelanske izgubljene svjetove (tepui) tražeći legenarnu zlatonosnu rijeku i materijalno bogatstvo koje ona skriva. Umjesto materijalnog pronašao je prirodno blago do tada nepoznato svjetskoj javnosti. Pronašao je najviši vodopad svijeta, kasnije nazvan po njemu, visok 979 m. Impresioniran onim što vidi pohitao je natrag u Karakas, upoznao sa otkrićem dvojicu svojih prijatelja, inače istraživača južnoameričkih planina Gustava Henija i Feliksa Kordonu, te zajedno sa njima i svojom suprugom krenuo natrag u prvu ekspediciju do Ejndželovih (Anđeoskih) vodopada. Nedugo potom širom svijeta se pročulo za ovo čudo prirode.

Prije nego što se čitava rijeka praktično sa oblaka surva u ambis uz zaglušujuću buku priroda mora da odradi svoje. Velika količina padavina u ovoj vlažnoj oblasti (skoro 8000 mm godišnje) natapa 770 kmveliku visoravan. Kroz pukotine u stijenama ona se sliva formirajući čitavu rijeku koja sa litice visoravni putuje skoro kilometer do korita reke Čurun (pritoka reke Karaio, sliv Orinoka) u čijem se slivu zvanično nalazi vodopad. Tokom kišne sezone ogromna količina vode koja se sjuri niz vodopad prska i natapa okolno šumsko područje dok tokom sušne sezone vode ima taman dovoljno da se prije ulaska u riječno korito rasprši u maglu otvarajući pogled na ogromni amfiteatar savršenog oblika koji je kroz milione godina voda izdubila u čvrstim stijenama.

Zbog nepristupačnog terena vodopad je zvanično izmjeren i proglašen svjetskim rekorderom tek 1949. godine. Osim činjenice da je najviši na planeti plijeni savršenim prirodnim okruženjem u kojem žive kapibare, najveći glodari na svijetu koji mogu dostići i preko 80 kg težine.

Nakon tragične pogibije u avionskoj nesreći pepeo Džimija Ejndžela rasut je sa vrha “njegovog” vodopada a njegov avion ima posebno mjestu u muzeju grada Sijudad Bolivara. Posjeta vodopadima se savjetuje tokom sušne sezone i u pratnji obučenih lokalnih vodiča koji će vas upoznati i sa čudesnim svijetom tepui visoravni. Prelet turističkim avionima i zaron niz Ejndželov vodopad savršeni su način da upamtite Venecuelu.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend