Zanimljivosti

Etiopija zemlja sa najviše magaraca

Više od sedam miliona magaraca živi u Etiopiji, što ovu zemlju sa više od 94 miliona stanovnika čini državom sa najviše magaraca na svijetu.

Magarci su važni za svakodnevni život Etiopljana koji ih koriste za jahanje, ali i transport hrane, vode, materijala i goriva.

U Merkatou, srcu trgovine u Addis Ababi, hiljade magaraca svakodnevno radi na tome da olakša teret vlasnika ili da im donese zaradu. Džamal Idris (23), koji u Merkatou na magarcima prevozi teret, kaže da su ove životinje za njega vrlo važne.

”Imam tri magarca kako bih obezbijedio sredstva za život. Nastojim da zaradim prevoženjem tereta”, rekao je Idris.

Broj magraca u zemlji skoro je dvostruko veći od broja stanovnika u glavnom gradu. Za ove životinje napravljena su posebna područja za ispašu. Koliko je magarac važan u Etiopiji govori i narodna poslovica ”zemljoradnik bez magarca, magarac”.

U gradu Bišoftu postoji i ”Bolnica za magarce” koja već 22 godine pruža besplatne zdravstvene usluge. Lokalno stanovništvo, zbog nedostatka finanskijskih sredstava, često vodi životinje u ovu bolnicu gdje liječe magarce koje su napale druge životinje, ako imaju parazite, a tu se izvode i operativni zahvati. Osim toga, bolnica posjeduje i ambulantno vozilo za hitne slučajeve, prenosi Anadolija.

Pored Etiopije, Kina je jedna od zemalja u kojoj se nalazi veliki broj magaraca. Pojedini izvori navode da je u Kini početkom 1990-ih godina živjelo oko 11 miliona magaraca, a da je svake godine broj smanjivan za 300.000, da bi na kraju broj iznosio šest miliona.

Pošto je smanjen broj magaraca u njihovoj zemlji, Kinezi putem privatnih kompanija iz afričkih zemalja uvoze meso i krzno magaraca. Da bi zaštitili ove životinje Burkina Faso i Niger su zabranili prodaju mesa i krzna magaraca Kini.

Osim Kine i Etiopije, veliki broj magaraca živi u Egiptu, Indiji, Meksiku i Keniji. Procjenjuje se da na svijetu postoji oko 50 miliona magaraca i mula.

Send this to a friend