Zanimljivosti

FBI tvrdi: Ovo su najuvjerljivije filmske psihopate, a on je broj jedan

Jedan procenat ljudi u zapadnom društvu ima psihopatske sklonosti, pokazuju studije i to na prvi pogled ne zvuči strašno. No, kada shvatimo da je to zapravo jedna u sto osoba, postane nam jasno da možda baš neku takvu imamo u svojoj okolini. Šta više, postoji velika šansa da su neki od njih naišli na analizu koju je FBI nedavno uradio i u njoj se vidjeli kao u ogledalu.

Ako vam nešto od ovog zvuči poznato, stavite prst na čelo.

Tvorci filmova vole psihopate, jer oni su začin svakog neočekivanog zapleta. Upravo zbog toga stručnjaci FBI odlučili su da one najpoznatije stave na papir i dobro prostudiraju.

Njihova analiza objavljena je u dokumentarcu “Noć psihopata”, a ubraja 20 problematičnih (najblaže rečeno) filmskih likova koje oni koji rade na rješavanju najtežih slučajeva ubistva smatraju veoma uvjerljivim i autentičnim. Evo ko se našao u prvih 10 mjesta:

10. Norman Bejts – “Psiho”

Zbog naziva filma mnogi će vidjeti zlokobni smiješak Normana Bejtsa svaki put kada čuju ovu riječ. Međutim, stručnjaci iz FBI nisu baš ubijeđeni. Oni tvrde da Norman ispoljava klasične simptome poremećaja višestruke ličnosti, ali ne i psihopatije. A za jezu koju osjećamo svaki put kada ga vidimo, krivac je vjerovatno talentovani Hičkok.

9. Hanibal Lekter – “Kad jaganjci utihnu”

Scena u kojoj neiskusna i svježe regrutirana Klaris Starling srijeće Hanibala Lektera (ikonična gluma ser Entonija Hopkinsa) vjerovatno je jedna od najboljih ikada snimljenih u nekom trileru. FBI analiza otkriva da je ovaj razgovor veoma ličio na intervju sa psihopatom. Lekter je uspostavio dinamiku u kojoj je sebe postavio kao predatora, a Klaris kao plijen. S obzirom da je njen lik dobio svoj spinof u vidu Netfliks serije, savjetovali bi je da se nikada ne upusti u raspravu sa psihopatom. U svakoj sceni Lekter je pokazao da ga lukavost i sposobnost manipulacije izdvajaju kao istinskog psihopatu.

8. Leon Kovalski – “Istrebljivač”

Na mnogo načina su testovi za replikante u ovom filmu bazirani na onima za prave psihopate. I u filmu, i pri pravoj FBI istrazi cilj je uspostaviti ljudski odgovor i empatiju koja bi trebalo da postoji u 99 odsto ljudi. Kovalski na tom testu trijumfalno pada.

7. Gordon Geko – “Volstrit”

“Pohlepa je dobra”, urla Gordon Geko (Majkl Daglas) oko 50 puta u toku filma. I do kraja filma samo što vas ne ubijedi u to. Njegove propovijedi, nalik na svešteničke, savršeno dočaravaju moć koju psihopate imaju. To je kombinacija manipulacije, ogromnog ega i samouvjerenosti i prosipanja površnog šarma koji može da za pojedince oko njih bude i smrtonosan. Geko je istovremeno previše zanimljiv da bismo ga omrzli, ali i previše lišen bilo čega ljudskog da bi nam se svidio.

6. Džejms Bond – filmovi Šona Konerija

Ha, kladimo se da ovo niste očekivali. Jeste da su nam ga filmovi predstavili ka uzornog heroja, stručnjaci ističu da kada odsiječete glavu drugom čovjeku, a onda od toga napravite igru riječi, to baš i nije ponašanje normalne osobe. Uz to seksualna promiskuitetnost, slaba kontrola sopstvenog ponašanja, potpun nemar za osjećanja drugih i nedostatak empatije – sve to čini Bonda vrlo problematičnom ličnošću, bez obzira na to ko ga glumi.

5. Tom Ripli – “Talentovani gospodin Ripli”

Ispod šarma, uredno očešljane kose i ispeglane polo majice krije se um koji ključa i nema dobre namjere. Tom Ripli ima brojne karistike klasičnog psihopate.

4. Aleks – “Paklena pomorandža”

Kjubrikova adaptacija romana Entonija Burdžisa od samog početka bila je opisana kao “uznemirujuća”… Toliko da je sam pisac izašao iz bioskopa na pola projekcije. Aleksova manija je svakako u centru priče, dok on bez ikakvog osjećanja empatije ili morala izvršava svoje zle namjere. Manje realistična jedino je terapija kojoj ga podvrgavaju u filmu. Osim toga, on je slika i prilika pravog psihopate. Ipak potrebno je biti posebna vrsta psihopate da mirne tonove Betovenovih sonata uskladite sa nasiljem od kog se prevrće utroba.

3. Kevin – “Moramo da pričamo o Kevinu”

Djecu koja ispoljavaju simptome psihopatije je vrlo teško dijagnostifikovati, ali ipak moguće. Mladi Kevin u ovom filmu ispoljava znake osobe koja nema ni trunke kajanja niti saosjećanja za druge. Dok se film odvija polako, stručnjaci u njemu uviđaju gotovo stvarnu tenziju. Čak i jednostavna porodična večera puna je težine i straha, a publika skoro da može da opipa onaj uznemirujući osjećaj kada se nađete u prisustvu nekog stvarno opasnog.

2. Džed – “Zloba”

U “Zlobi” Alek Boldvin glumi hirurga koji ima kompleks boga, što je, ponovo, jedna od ključnih osobina psihopata. Drski i zlobni Džed je savršena demonstracija kako se psihopata lako može prikriti. I Džed pokazuje veliku količinu površnog šarma.

1. Džoker – “Vitez tame”

Prema stručnjacima iz FBI-ja, najrealističnije prikazan psihopata u istoriji filma je Džoker, klovn koji je zaratio sa Betmanom. Već u prvoj sceni ovog filma Džoker pokazuje hrpu osobina s liste za procjenu psihopata. U pljački koju je izveo dobio je mnogo uzbuđenja koje je psihopatama potrebno, ali za izvršenje pljačke sasvim nepotrebno. Džoker se ne boji ničega, ne smeta mu ubijanje i željan je uzbuđenja.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
King Henry
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
King Henry
Gost
King Henry

Nepravezidjeni Hit Ledzer.

Send this to a friend