Zanimljivosti

Fićom obilazi Evropu: Život može biti jednostavan

Foto: Anadolija

Mnogi maštaju o vožnji na otvorenom putu, muzici i putovanjima širom svijeta. Jedan od takvih pustolova je i Amar Ćamo, porijeklom iz BiH, koji živi u Melburnu, u Australiji.

Osim u vožnji, uživa i u fotografisanju i snimanju, a prije tri mjeseca došao je u Bosnu i Hercegovinu na odmor.

Ovaj 29-godišnjak je za Anadoliju ispričao kako je prije pet godina kupio “fiću” kojom je obišao nekoliko država. Tada, ističe, nije ni sanjao da će ići na putovanja u zemlje širom svijeta.

“Volim stare automobile. Interesuju me. Zbog toga sam se, umjesto za nešto novo, odlučio za ovaj automobil. Kada sam ga kupovao, učinio sam to samo zato što je stari. Nisam imao drugih namjera”, prisjetio se Ćamo.

Njegov tada tek kupljeni automobil izazvao je veliku pažnju okoline.

“Svi prilaze i govore kako je to najbolje vozilo. Svako ima neku uspomenu s njim”, pojasnio je Ćamo.

Amar, njegov brat i prijateljica posjetili su prvo Italiju prije nekoliko godina, gdje su došli na ideju da autom obilaze nove destinacije. Od tada je “Fića crew” obišao nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini.

Proputovali su i Italiju, Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Crnu Goru, Albaniju, Srbiju, Bugarsku, Grčku i Tursku.

Foto: Anadolija

“Dok smo bili u Italiji, automobil se gotovo svaki dan kvario. Stalno je stajao. Gurali smo. Bilo je toplo i automobil smo parkirali duž puta. Čovjek je popravio, bio je neki problem s elektrikom, ali nije ni naplatio”, prisjetio se Ćamo i dodao kako i sam zna da popravi automobil i da je naučio u Australiji.

Govorio je i o putovanju u Tursku, tačnije u Istanbul. Dodao je kako je želio da obiđe nekoliko mjesta, ali da su u gradu na Bosforu boravili četiri dana.

“Vozili smo ulicama. Zaustavili su nas uzviknuvši ‘arkadaš’ (tur. prijatelj). Kasnije smo dva sata pili čaj s njima. Dali su nam i poklone. Bilo je nešto izvrsno”, kazao je Ćamo.

Planiraju sljedeće putovanje u Afriku, tačnije Tunis, Alžir i Maroko, odakle će krenuti za Španiju i Francusku, a onda preko Evrope do Bosne. Upitan za poteškoće na putovanjima, Ćamo je kazao kako fizički zna biti zamorno.

“Boravim u šatoru. Bude ga teško podići i tome slično. Ali to nije bitno, to je avantura”, dodao je Ćamo.

Istakao je kako mnogi imaju uspomene na ljetovanja i odlaske na obalu fićom.

“One koji ga vide, vraća u prošlost. Taj automobil je lijep primjer koliko život može biti jednostavan i uči kako biti zadovoljan s malo toga”, kazao je Ćamo.

Send this to a friend