Zanimljivosti vertikalna šuma

Fijasko projekta zelenih zgrada u Kini, komarci otjerali stanare

Eksperimentalni zeleni projekat stambenog zbrinjavanja u kineskom mega gradu Čengduu obećavao je budućim stanarima život u zelenilu uređenih vrtova na svakom balkonu u takozvanoj “vertikalnoj šumi”. Međutim, planove su im poremetili komarci, prenosi Hina.

Balkoni su u tolikoj mjeri obrasli vegetacijom da vlasnici stanova izbjegavaju život u njima zbog najezde komaraca, koji, poput ljudi jako vole biljke, pišu kineski mediji.

Agencija za nekretnine kaže da je svih 826 stanova prodato do aprila ove godine, ali umjesto modernog ekološkog raja, neboderi sada podsjećaju na snimanje seta nekog postapokaliptičnog filma.

U stanove zgrada s horizontalnim vrtovima u Čengduu, zbog bojazni od zaraze dosad se uselilo samo desetak porodica, izvijestili su državni mediji.

Blok od osam zgrada izgrađen je još 2018., a svaki balkon osmišljen je tako da osigura dovoljno prostora za uzgoj i rast raznih biljaka, prenose lokalni mediji.

Ali bez većine stanara, koji se još nisu uselili, vegetacija je na balkonima ‘podivljala’, što je potencijalni eko-raj pretvorilo u džunglu prepunu komaraca.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
SvaštaThe Stig 🇲🇪
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Svašta
Gost
Svašta

Pretjerivanje. Živim na selu, ima dosta komaraca, ali ima i dosta sprejeva i aparata sa tečnošću i tabletama protiv komaraca. Ne osjećam ni da postoje komarci.

The Stig 🇲🇪
Gost
The Stig 🇲🇪

Komarci ko rode, j..te

Send this to a friend