Zanimljivosti

Formirali živi lanac kako bi preselili lokalnu knjižaru

Oko 250 ljudi formiralo je živi lanac kako bi spasili lokalnu knjižaru u engleskom gradu Sauthemptonu. Nakon što je povećana cijena za iznajmljivanje prostora knjižara October Books je bila prinuđena da se preseli na novu lokaciju. Problem je bio što je u fondu ove knjižare bilo više od dvije hiljade knjiga.

I onda su se javili dobrovoljci koju su formirali živi lanac i knjigu po knjigu, iz ruke u ruku, prenijeli na novu lokaciju udaljenu 150 metara. Zanimljivo je da je nova lokacija knjižare nekada bila banka tako da će knjige biti smještene na najsigurnijem mogućem mjestu – u sefovima.

Dobri građani Sauthemptona, ne samo da su prenijeli knjige, već su skupili novac i od tog novca su i kupljene nove prostorije.

“Ovo je ogroman pokazatelj podrške cjelokupne lokalne zajednice i veoma smo dirnuti ovim gestom“, rekla je Kler Dajper koja je zaposlena kao knjižar u October Booksu.

“Mi smo dio zajednice u čijem interesu radimo i zaista je bilo divno doživjeti ovu uzvratnu podršku.“

“Ovo je zadivljujuće“, kazala je Dženi Frenk koja je bila jedna karika živog lanca.

“Udružena zajednica na ovaj način pokazuje svoju moć. October Books rade dobar posao i mi im ovo dugujemo.“

October Books je osnovana davne 1977. godine i sebe opisuju kao „radikalnu knjižarsku zajednicu nazvanoj po Ruskoj revoluciji“. Na dosadašnjoj lokaciju su se nalazili posljednjih petnaest godina.

Kažu da je preseljenje bilo nužno jer je cijena zakupa postala previsoka. Knjižara je tražila pomoć za otplatu kredita kako od pripadnika lokalne zajednice tako i od finansijskih institucija.

Nakon što su skupili 487.800 funti kako bi kupili prostorije nekadašnje banke pozvali su volontere da im pomognu u premještanju knjiga.

1 Komentar na "Formirali živi lanac kako bi preselili lokalnu knjižaru"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend