Zanimljivosti

Fotografije za istoriju: Žene u Iranu nakon 40 godina ponovo na tribinama

Foto: EPA

Žene u Iranu nakon 40 godina dobile su dozvolu da prisustvuju jednoj fudbalskoj utakmici, a one su s tribina gledale ubjedljivu pobjedu njihove reprezentacije protiv Kambodže rezultatom 14:0.

Veliku ulogu u povratku iranskih žena na stadion odigrao je prvi čovjek FIFA-e Đani Infantino koji je prošlog mjeseca boravio u Iranu gdje je razgovarao s tamošnjim vlastima i uvjeravao ih da žene mogu pratiti fudbalske utakmice.

Foto: AFP

U Iranu je ženama zabranjen ulazak na stadion od Islamske revolucije 1979. godine, a početkom prošlog mjeseca, navijačica Sahar Hodajari tragično je nastradala nakon što je uhapšena jer je pokušala da uđe na fudbalsku utakmicu prerušena u muškarca.

Foto: AFP

Sahar Hodajari, koja je bila poznata i kao “plava djevojka” po bojama svog omiljenog kluba “Esteklala”, bojala se da će završiti u zatvoru, a ona se zapalila ispred suda i preminula sedam dana kasnije u bolnici.

Foto: EPA

Atmosfera na samom stadionu bila je sjajna, a dodatno su je popravili iranski igrači koji su postigli 14 pogodaka reprezetnaciji Kambodže i tako upisali visoku pobjedu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Jeli to ko kod nas, da cure napune vagine bengalkama kada krenu na utakmicu ?

Gorbacov
Gost
Gorbacov

Zene su im divne

Gorbacov
Gost
Gorbacov

Zivjela sloboda!!

💯 %
Gost
💯 %

Ona lijevo digla tri prsta 😊

Toni
Gost
Toni

Ne mogu se oteti utisku da su Iranke vrlo lijepe.

Leo
Gost
Leo

Samo da kažem: Dok je Iran bio sekularna država, imali su najveći broj žena naučnica i inženjerki. Kada im je došla islamska revolucija, žene su zabradili i zaključali u kuće. Čisto informativno

Svašta
Gost
Svašta

A zašto im je bilo zabranjeno?

Milica
Gost
Milica

Islam.

Zta
Gost
Zta

Zbog islamske revolucije. Tj, “religije mira”

Neko
Gost
Neko

Cisto informativno za one koji imaju predrasude. Prvo: zena u islamu ima sva prava kao i muz, a to sto je nepozeljno to je druga stvar. Drugo: ovo sto im je bilo zabranjeno, to zavisi od drzave i njenih zakona, a Iran je dosta konzervativna drzava. Trece: islamska revolucija ne znaci religija mira, i ako znam na sto ste mislili.

Zoran
Gost
Zoran

Bravo za Persijanke !

Send this to a friend