Zanimljivosti Kontrolišu iz CIA i KGB

Gavdos, ostrvo na kojem ruski naučnici žele da otkriju kako da postanemo besmrtni

Na stjenovitom grčkom ostrvu koji se uz Kipar smatra najjužnijim dijelom Evrope, nedaleko od Krita,  pronaći ćete zajednicu kakva se rijetko sreće.

Naime, 1997. godine sedam ruskih naučnika doselilo se na Gavdos, a vođa je te male zajednice čovjek koji je preživio veliku količinu zračenja u Černobilu.

Andrei je nuklearni fizičar koji je izložen radijaciji tokom volonterske misije. Votku u kojoj je tražio mir u Moskvi ubrzo je zamijenio rakijom od anisa na jugu Evrope – i preživio, bez obzira na crne prognoze ruskih ljekara.

Biografije Rusa koji su doselili na ostrvo izazivaju divljenje, neki od njih radili su na visokim položajima i dobro su poznati u visokim ruskim naučnim krugovima. Po dolasku na ostrvo, lokalni sveštenik darovao im je komad zemlje na kojem su napravili su svoju malu stanicu za istraživanje s laboratorijom, kao i zelenu piramidalnu građevinu, udaljenu od uobičajenih ruta kako njihov rad ne bi podigao previše prašine ili pokrenuo pitanja znatiželjnika.

Detalje istraživanja su skrivali. Vice je pisao kako su Rusi proučavali besmrtnost, bavili se ezoterijom i radili neobične eksperimente u potrazi za znanjem kojim bi rekonstruisali svijet i pronašli lijek za vječni život. Započeli su i izgradnju grčkog hrama kako bi oživjeli pitagorejsku filozofiju i otkrili zaboravljene misterije.

Navodno su i tajne službe došle da provjere šta se dešava na Gavdosu, ali nisu pronašli nikakve dokaze.

“Kruže brojne glasine o nama. Jedna je od njih da gradimo podvodni tunel koji će ići do Libije”, priča Švajcarka Rejčel, koja se, kako piše worldcrunch.com, pridružila Rusima.

Mnoge urbane legende kruže po Gavdosu. Neki smatraju da su Rusi došli na kako bi se izliječili od radijacije, drugi misle da su špijuni koji rade za KGB ili CIA.

Ostrvo je u prošlosti nosio ime Ogigija, a poznat je i kao mjesto gdje je nimfa Kalipso zatočila Odiseja. Odiseja je, nakon brodoloma, more izbacilo na ostrvo na kojem je živjela Atlantova ćerka. Bili su ljubavnici sedam godina i nije ga pustila da ode te mu je obećala besmrtnost ako ostane. Prema nekim izvorima, kažu da je umrla od tuge pošto je Odisej nakon sedam godina napustio ostrvo.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
DankoSlavko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Danko
Gost
Danko

Lijek za besmrtnost??? Aj dobro!

Slavko
Gost
Slavko

Da mozda ne traze lijek za smrtnost?

Send this to a friend