Zanimljivosti

Gdje možete popiti čaj direktno iz vulkana?

Priprema i ispijanje čaja ne treba da budu nikakva nauka. A ni grickanje keksića i lakih tema uz taj čaj. Riječima poput „oksidacije“ i „molekuli“ ovdje svakako nije mjesto. Ali, kada vaš čaj počinje da poprima ljubičastu boju, teško je ne prokomentarisati.

Upravo se to dešava svaki put kada naručite specijalni zeleni čaj u kafeu Chalet de tia Mercês, u malenom gradiću Furnas u São Miguelu u Portugalu.

Gazdarica kafića Paula Aguar ovdje priprema čaj iz vulkanskog kazana, koristeći geotermalno zagrijanu vodu iz zemlje. Ovaj postupak ne samo što vodu pretvara u purpurnu već ovaj kafić čini jedinstvenim u svijetu.

Ime gradića Furnas govori vam sve što treba da znate o njemu, a on se bez pretjerivanja nalazi u središtu aktivnog vulkana na najvećem od Azora ostrva u Portugaliji. Užareni grad je zaista „u rerni“, pa osim stalne magle, gejziri su svakodnevnica pored kuća i ulica.

I nije samo čaj ovdje atrakcija. Svinjske uši, piletina, povrće i drugi delikatesi takođe se spremaju u prirodnoj rerni, tačnije na vulkanskoj toploti i prodaju se na ulici za jedan euro.

Paulin restoran nalazi se pored tropske rijeke sa koje se para izdiže sa obje strane čisto kao podsjetnik da se vulkan može aktivirati u svakom trenutku i pretvoriti simpatični gradić u jezero lave.

Ako se pitate zašto voda u čaju postaje ljubičasta, Paula je objasnila da gvožđe u vulkanskoj vodi pravi reakciju sa antioksidantima iz zelenog čaja mijenjajući mu boju u ljubičastu, pa sve do najtamnije bronzane. Potrebno je sačekati nekoliko minuta jer se sa bojom mijenja i ukus čaja.

Paula kaže da kafić nije otvorila slučano. Naime, ona je diplomirani biolog sa master radom na temu prirodne okoline i evolucije, ali i doktorskim studijama iz prirodnih nauka. Osim što posjeduje kafić, radi kao profesorka na fakultetu, pa nema sumnje da definitivno zna šta radi dok priprema čaj.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend