Zanimljivosti

Glas maska: Novi uređaj koji štiti od radoznalih ušiju

Sve popularniji trend kancelarija bez zidova u kojima radi veliki broj ljudi izlaže zaposlene zvucima kao što su bučno udaranje po tastaturama, mljackanje i glasni telefonski razgovori kolega, piše Newsweek.

Uređaj koji bi mogao da riješi ovaj posljednji problem nazvan je Hašmi (“utišajme”) i predstavljen je kao “prva maska za glas za mobilne telefone”, čiji je zadatak da vaš razgovor sačuva od radoznalih ušiju na javnim mjestima.
Američka kompanija, čiji su osnivači porijeklom iz Ukrajine, početkom godine je na izložbi elektronskih novotarija u Las Vegasu predstavila ovaj gadžet, razvijen u saradnji sa biroom za izradu proizvoda ARTKB.

Princip je jednostavan: stavite blutut slušalice u uši, sklopite uređaj oko glave i možete da pričate. Zahvaljujući ugrađenom mikrofonu, ruke će vam biti slobodne.
Hašmi (Hushme) liči na masku koju koriste doktori kada nas pregledaju, a koja pokriva donji dio lica i maskira glas na dva načina: uređaj sam po sebi prigušuje ono što govorite, a u maski takođe postoji zvučnik koji emituje razne zvuke dok razgovarate, od dobovanja kiše i šuštanja okeana. Jačinu i zvuk birate sami.

Iako sa gadžetom kao što je Hašmi ne postoji šansa da ostanete neprimjetni, vaš razgovor će svakako ostati privatan. Tim proizvođača je svjestan da njihov uređaj neobično izgleda, ali kažu da su se vodili Ajnštajnovim riječima da nema nade za ideju koja na početku ne izgleda suludo.

Proizvodnja Hašmija za komercijalnu upotrebu trebalo bi da počne do kraja godine, a cijena će mu biti oko 250 dolara.

Send this to a friend