Zanimljivosti

Grad star 12 hiljada godina uskoro će nestati pod vodom

Neolitske pećine, litice u karakterističnoj boji meda i minareti iz 15. vijeka koji krase živopisne ulice zauvijek će nestati pod vodom, kao i ostatak tog „živog muzeja“.

Da bi se od potapanja spasilo sve što se može spasiti iz drevnog grada, Turci su preselili hamam iz 12. vijeka težak 1.500 tona, a osim kupatila sele se i drugi spomenici iz Hanaskejfa na mjesto udaljeno tri kilometra.

Grad star 12 hiljada godina nalazi se na obali Tigirisa u turskoj provinciji Batman. Stručnjaci predviđaju da će nestati do kraja godine zbog poplave koja je rezultat brane čija je izgradnja započeta prije 12 godina povodom projekta jugoistične Anadolije (GAP) u okviru kojeg se grade brojne hidrocentrale i industrijske zone i jačaju obrazovni i infrastrukturni resursi u regionu.

Hasankejs se nalazi na nešto manje od 100 kilometara od brane, a predviđa se da će se kroz par mjeseci nalaziti 60 metara ispod površine, kao što je bio slučaj i s ostalim istorijskim gradovima, spomenicima, ali i domovima ljudi koji su morali da se presele nakon izgradnje Asuanske brane ili kineske hidroelektrane s branom Tri klanca na rijeci Jangče.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Primorac
Gost
Primorac

A đe je Dragče na rijeci Jangče,e jadno društvo copy paste.

Send this to a friend