Zanimljivosti iza balkona se krije umjetnost

Gradić u kojem se hipsterski ateljei kriju iza neobičnih zidova

Neobičan spoj starog i novog. Gradić u kojem se hipsterski ateljei kriju iza neobičnih zidova.

Na sat od Rima nalazi se mjesto koje je neobična mješavina hipi-komune i grada duhova. Pitoreskni krajolik i ekscentrično stanovništvo u Kalkatu privlači putnike u lovu na neobične destinacije.

Čak je položaj na litici ekstreman, pa je u tridesetim godinama prošlog vijeka italijanska vlada pokrenula inicijativu preseljenja stanovništva. U šezdesetim godinama je Kalkata privukla umjetnike, hipike i alternativce koji su u srednjovjekovnom mjestu pronašli novi dom.

I danas je to jedinstveno mjesto u Italiji ispunjeno ljupkim ateljeima i malim radnjama sa ručno rađenim predmetima kojima ne nedostaje kreativnosti. Neki od dućančića nalaze se u porodičnim kućama, a jedino ulazna vrata ili bajkoviti balkoni odaju da se radi o umjetničkim oazama.

Neobičnom izgledu doprinose i kuće koje izviru iz litica, kao i spratovi neobičnih kuća koji djeluju kao da ih je dijete naslagalo jedne na druge, a dijeli ih lavirint kamenih uličica.

Odlučite li da posjetite taj romantični, hedonistički grad na vulkanskom brežuljku, ponesite dovoljno gotovine kako biste se mogli cjenkati za rukotvorine u ateljeima, a nemojte propustiti ni autentična italijanska jela, piše “Pun kufer“.

Send this to a friend